Waar kun je terecht voor een spiraaltje?
Je hebt je naweeën nauwelijks wegepuft of je moet alweer nadenken over anticonceptie. (Wel echt doen hoor! Ook als je borstvoeding geeft, kun je alweer heul snel zwanger raken. En om dan maar nooit meer seks te hebben, is ook niet echt goed voor je relatie.) Als je voorlopig geen plannen voor een nieuwe baby hebt, is het spiraaltje misschien wel een optie. Die ingreep is de laatste week flink in het nieuws geweest omdat niet meer alle artsen hem zouden plaatsen. Wij zetten op een rijtje waar je terecht kunt.
De huisarts
Maar dan moet je wel snel zijn. Huisartsen dreigen vanaf 2015 geen spiraaltjes meer te plaatsen. De vergoeding die ze krijgen per spiraaltje, daalt volgend jaar namelijk van 55€ naar 18€. Hans Gimbel, voorzitter van huisartsengroep Heerhugowaard zei hierover in de Volkskrant: ‘Die 18 euro, dat is een lachertje. [Een spiraaltje zetten] duurt al snel een halfuur, je moet het samen met een assistente doen, je moet alle instrumenten steriliseren, en je moet regelmatig trainingen volgen. Er is geen enkele prikkel om het te doen voor dit bedrag. Integendeel.’
De gynaecoloog
Een spiraaltje bij de gynaecoloog laten zetten heeft als extra voordeel dat je om een plaatselijke verdoving kunt vragen en je er na zes weken makkelijk met een echo kunt laten controleren of het spiraaltje goed gezet is. Maar ja, het is een stuk duurder dan de huisarts want je moet naar een specialist en bent in één klap je eigen risico kwijt.
De verloskundige
Wist je dat verloskundigen sinds twee maanden ook spiraaltjes mogen voorschijven en plaatsen? Zij hebben hier trainingen voor gevolgd en er zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. (Wij vragen ons alleen een beetje af: wanneer dan? Na een keizersnee raadt de gynaecoloog bijvoorbeeld aan om minstens 3 maanden te wachten met het plaatsen van een spiraaltje. Beetje raar om dan nog contact met je verloskundige op te nemen, toch?)
(Beeld: Istock)