Verklarende woordenlijst voor beginnende moeders
Van comadutje tot het complicatiebureau: Janneke presenteert een verklarende woordenlijst die je als handleiding kunt gebruiken tot het moederschap.
Het moederschap is een aaneenschakeling van glorieuze en minder glorieuze momenten. Van die momenten die je nooit had voorzien en waarvoor ook niet echt woorden bestaan die de lading dekken. Ik bedoel: bestonden. Want ik doe bij deze een suggestie voor een aantal van deze toestanden die onlosmakelijk zijn verbonden met het moederschap, in de vorm van een verklarende woordenlijst. Hartstikke handig, al zeg ik het zelf.
Lees ook: Het Consultatiebureau is toe aan een make-over! Een voorstel.
Hema-hormoon: hormoon dat ontdekt werd door Aaf Brandt Corstius en dat, zoals we allemaal weten, een onstopbare gang naar de Hema veroorzaakt tijdens en tot ver na de zwangerschap.
Chrèchevirus: verzamelnaam voor de vele virussen die rondwaren op de crèche en die jouw kind allemaal mee naar huis neemt om jou en de rest van het gezin mee te besmetten.
Disney-seks: uitgevonden in Denemarken; staat voor seks die je hebt met je partner, terwijl je kinderen ergens anders in huis naar een Disneyfilm kijken.
Comadutje: het soort dutje dat je doet als je eenmaal moeder bent en waaruit je alleen ontwaakt na het eten van een reep chocola en het drinken van een dubbele espresso.
Multiflixen: Netflixen terwijl je strijkt, kolft, whatsappt of de was opvouwt.
Synchroonkoken: tegelijkertijd twee verschillende maaltijden koken, een voor de kinderen en een voor de volwassenen.
Potjestraining: je kind zo snel mogelijk potjes leren eten zodat je niet synchroon hoeft te koken.
Marathonwassen: meer dan drie wassen op één dag draaien, inclusief drogen, opvouwen, en, voor de echte diehards, strijken en alles weer in de kast leggen.
Kolfbeweging: beweging die je maakt als je op het punt staat je kolfapparaat uit het raam te smijten.
Sudoworstelen: proberen Sudocrem te smeren op de billetjes van een dreumes.
Estafetteslapen: bij toerbeurt met je man ’s nachts voor de baby zorgen c.q. je nachtrust pakken.
Het oei-ik-groei-syndroom: het gevoel dat je kind achterloopt in z’n ontwikkeling omdat je zo dom was om je kind te vergelijken met een boek.
Mamadag: de dag waarop je naar je werk mag.
Bankdrukken: je snor drukken terwijl je op de bank ligt.
Moederschapsdementie: het vervolg op zwangerschapsdementie, dat ervoor zorgt dat je sleutels voortaan in de koelkast liggen of nog in je fiets zitten.
(Acute) moedermelancholie: het gevoel dat je overvalt als je de commode opruimt en weer een heleboel kleertjes moet wegdoen die te klein zijn geworden. En dat je niet begrijpt waar de tijd blijft en je je afvraagt of je er wel genoeg van genoten hebt, want straks zijn ze het huis uit.
Oostindisch geurenblind zijn: doen alsof je een poepluier niet ruikt, in de hoop dat je man ’m verschoont.
Het complicatiebureau: bureau dat de groei en ontwikkeling van je kind tot een ingewikkeld geheel maakt.
Een mamaccino: een koude koffie die je staand aan het aanrecht drinkt.
Supermarktslalom: je strategisch door de supermarkt bewegen, waarbij je gangpaden met Nijntje-koekjes, knijpfruitjes en speelgoed vakkundig omzeilt.
Fantoomkusje: magisch kusje dat je uitdeelt als je kind een onbestemd pijntje heeft.
Me-to-we-time: op de wc zitten met de deur dicht, terwijl je dit stukje op Me-to-We leest (ja, jij ja, betrapt!).
Hebben jullie nog aanvullingen op deze woordenlijst? Ik lees ze graag in de reacties op Facebook!
Lees ook: Wat te doen bij acute moedermelancholie?
Janneke (45) heeft drie dochters: een tweeling van 8 en een peuter van 2. Over de tweelingzwangerschap en -hectiek van de eerste jaren schreef ze het boek O jee het zijn er twee. Tegenwoordig probeert ze vanuit intuïtie en creativiteit te balanceren tussen haar werk als schrijver en het moederschap van drie meiden. Je kunt haar belevenissen ook volgen op haar Instagram.