Steeds ruzie over dezelfde dingen? Gooi het op Google vertalen!
Volgens relatiedeskundige Ody Neisingh maken we altijd ruzie over dezelfde dingen. Haar tip is om het eens in de Google vertaler te gooien. Moet je eens zien wat een verfrissend gesprek jullie dan opeens hebben…
Lees ook: 22 idiote dingen waar kinderen ruzie over maken
Iedere zondagmorgen gebeurt het opnieuw: de een springt uit zijn vel omdat de ander de zaterdagkrant alweer niet netjes heeft opgevouwen na het lezen. De kruimels niet heeft opgeruimd in bed. Te lang heeft gedoucht zodat het warme water weer op is. Die krant, de kruimels of de douche kunnen het startsein zijn voor een wedstrijdje bekvechten, waar je op zijn minst tot aan de lunch mee zoet bent. Doodop en niet meer in de stemming voor de barbecue van vrienden valt de hele zondag in het water.
Het boemerangeffect van ruzies
Volgens relatiewetenschapper Gottman valt bijna zeventig procent van de conflicten binnen relaties in de categorie ‘permanent’. Na vier jaar, blijkt uit vervolgonderzoek, ruziën geliefden nog steeds over precies dezelfde dingen als in hun begintijd. Ruzies zullen dus onvermijdelijk terugkomen. Je kunt twee dingen doen: je hele leven blijven ruziën over die kranten en theezakjes of accepteren dat je bij het kiezen van je partner blijkbaar ook onvermijdelijk kiest voor een reeks eigenschappen en irritaties waarmee je de volgende tien, twintig of vijftig jaar zult worstelen.
Lost in translation
Die rommelige krant, die kruimels, die koude douche: ze zijn buitengewoon irritant, maar is dat nu werkelijk waar je je zo druk om maakt? Zou je daar ook van uit je vel springen als je net drie weken aan het daten was?
Relatietherapeute Karen Sherman observeerde drieëntachtig koppels tijdens het ruziemaken. Wat bleek: we zijn heel goed in staat om te zien dat onze partner boos is, maar uitvinden waar hem nu precies de kneep zit, blijken we heel moeilijk te vinden.
Ruzies gaan namelijk zelden over datgene waar je ruzie over maakt.
Wat je werkelijk stoort aan die krant is dat je partner geen rekening houdt met jou. En als je partner geen rekening met je houdt, ben je dan wel belangrijk?
Dit denk je misschien niet letterlijk, maar als je goed oplet zijn bijna alle ruzies te herleiden tot de vragen:
Hou je nog wel van me?
Accepteer je me zoals ik ben?
Vind je mij of ons gezin nog wel belangrijk?
Hoe onverwachter de emotionele uitbarsting is (tegen elkaar schreeuwen over een openstaande kastdeur), hoe groter de kans dat er zo’n diepere, onderliggende vraag speelt.
De volgende keer dat je boos bent, vraag jezelf dan direct af wat de achterliggende boodschap is. Waarom kun jij het niet hebben dat hij de hele avond met die flirterige vriendin van je praat? Kun je het niet uitstaan dat je partner zo’n flirt is, of kun je het niet uitstaan dat hij niet meer zo vaak met jou flirt? En anticipeer op die behoefte die je bij je partner herkent. Vaak is het al genoeg als je laat zien dat je er begrip voor hebt: ‘Schatje, ik weet dat jij het heerlijk vindt als de keuken opgeruimd is. De afwas vind ik gewoon een rotklus. Kan ik niet voortaan een ander taakje van jou overnemen, iets wat jij niet zo leuk vindt?’
Dus:
Als je weer eens verzandt in een discussie waarbij je jezelf betrapt op jij-bakken (ja maar, jij komt ook altijd te laat!), ga dan een keer ik-bakken: geef toe dat je ook wel een beetje zit te stoken, irritant bent, overdreven reageert, helemaal niet zo’n heilige bent. ‘Jij vindt het natuurlijk mega-irritant dat ik dan weer enorm ga zitten zeuren, en dan kom ik met een gezicht als een zuurpruim op die verjaardag en begin ik natuurlijk voor de zoveelste keer over die verjaardag van mijn moeder en…’
En voor je het weet lach je samen om hoe onbenullig de ruzie is.
Succes!
Ody Neisingh schreef onlangs het boek: Ik heb je, ik houd je (Uitgeverij Podium), dat onder meer hier verkrijgbaar is.
Lees ook: Relatietherapie: “Weet je wat? Dan moeten we maar uit elkaar!”