Prinsjesdag 2016: Beste regering, als jullie dit nou even kunnen regelen voor jonge gezinnen…
Het is alweer bijna zover: de derde dinsdag van september. De dag dat Willem-Alexander de troon beklimt en ons uit de doeken doet hoe de financiële vlag erbij hangt. Niet onbelangrijk voor ons als moeders, als ouders. Want die kinderen, die kosten best wel wat. En belangrijker nog, die hebben heel wat nodig.
Dus, beste beste regering van Nederland, als jullie hier nou even rekening mee willen houden…
Omdat het leven met kinderen, het leven als ouder, best wel in de papieren loopt zou ik het op prijs stellen als de ouders van Nederland er dit jaar in de Rijksbegroting een beetje aardig vanaf komen. Er is al het één ander ‘gelekt’. Dat gezinnen met een minimuminkomen er ietsje (1,1 %) op vooruit zullen gaan, bijvoorbeeld. Net zoals de werkenden. Kostwinnersgezinnen waar één partner werkt, moeten het doen met een iets lagere stijging van 0,6 procent. Ook trekt het kabinet straks structureel 100 miljoen euro per jaar uit voor arme kinderen en komt er iets extra’s voor onderwijs, wat ik natuurlijk toejuich. Het kindgebonden budget schijnt ook iets omhoog te gaan, wat dan weer zorgt voor een extra bijdrage van de Belastingdienst.
Toch heb ik, en ik denk dat ik voor veel meer moeders spreek, nog wel wat op mijn verlanglijst staan.
- Goedkopere kinderopvang bijvoorbeeld, daar zou ik nou blij van worden. Gelukkig hebben we in Nederland fijne plekken waar we onze kinderen naartoe kunnen brengen als we moeten werken. Toch is dat iedere maand weer alsof je een emmer leeg gooit. Gelukkig zijn er al concrete plannen om per 1 januari 2017 de kinderopvangtoeslag te verhogen. En als je je baan kwijtraakt, heb je nog een half jaar recht op die toeslag, zodat je je handen vrij hebt om nieuw werk te zoeken. Nu maar hopen dat deze knoop is doorgehakt.
- Langer betaald vaderschapsverlof, ook dat staat hoog op mijn lijstje. Want hoewel mijn man maar liefst drie weken thuis gebleven is na de geboorte van onze Arwen, heeft ons dat wel een lieve duit gekost. En als je dat niet kunt betalen, moet je als papa nu na twee dagen alweer aan het werk. Er is nu een voorgenomen uitbreiding naar vijf dagen, wat weliswaar een stap in de goede richting, maar nog steeds veel te kort is.
- Langer zwangerschapsverlof, is ook een wens van mij als moeder. Of beter nog, een jaar ouderschapsverlof, dat je naar wens kunt verdelen tussen jou en je man. Met behoud van (een groot deel van) je salaris en de garantie dat je je baan nog hebt bij terugkomst. Net als in Zweden, waar ouders samen 18 maanden krijgen. Want een kind krijgen, zwanger zijn en blijven werken, dat is in Nederland helaas nog steeds niet even makkelijk als het anno 2016 eigenlijk zou moeten zijn.
- En de zorgintensieve gezinnen, hoe zouden die eraf komen in de troonrede? De gezinnen met kinderen zoals mijn oudste zoon en dochter? Die net dat beetje extra hulp en/of geld nodig hebben om overeind te blijven? Wat zou het fijn zijn als er weer meer van dat soort kinderen een PGB kunnen krijgen. Voor bijvoorbeeld pedagogische ondersteuning op school, of medische hulp om hun ouders een klein beetje te ontlasten. De laatste jaren is het wat dat betreft tenslotte alleen maar minder geworden en hoewel de staatskas daar misschien beter van wordt, heb ik zelf helaas aan den lijve ondervonden dat het voor dit soort gezinnen alleen maar minder wordt. En vooral ook: moeilijker. Terwijl, in mijn optiek, juist deze mensen net dat kleine steuntje in de rug zo hard kunnen gebruiken. Want uiteindelijk worden niet alleen zij, maar de hele maatschappij daar beter van. En zou dat niet het streven moeten zijn?
Ik ben benieuwd waar Wim-Lex volgende week mee komt. Dus ik ga dinsdag maar eens goed voor zitten voor de troonrede. Iedereen behagen, dat lijkt me niet makkelijk voor de dames en heren op het Haagse pluche, ik krijg al hoofdpijn als ik alleen al dénk aan die rekensom. Dus ik geef het ze te doen. Maar laten we hopen dat er voor ons als ouders dit jaar toch wat moois uit komt. Niet alleen voor ons, maar vooral voor onze kinderen.
Dit blog is voortgekomen uit een samenwerking met ABN Amro. Samen met deze bank gaan wij de ontwikkelingen rondom Prinsjesdag 2016 op de voet volgen. Een paar uur na de troonrede op dinsdag 20 september aanstaande laat Vala met hulp van de experts van ABN Amro jullie weten wat de nieuwe begroting betekent voor gezinnen.
Lees hier alles over ons advertentiebeleid.
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.