Ouders, zet eens een ananas op je hoofd. Daar wordt je kind namelijk blij (en slim!) van

02.08.2017 18:29


Trek jij weleens gekke bekken? Vertel je weleens een totaal uit je duim gezogen verhaal? Of zet je weleens een ananas op je hoofd? Nee? Doe maar wel, want het schijnt hartstikke goed te zijn voor de ontwikkeling van je kind.

Lees ook: 18x Deze vaders nailen het ouderschap.

Lolbroeken aller landen verzamelt u, want je kindje heeft daar heel veel profijt van. Blijkt uit onderzoek. Onderzoek dat uit 2015 stamt, maar waar ik niets over gelezen heb, toentertijd. Geen idee hoe ik er onlangs op terechtkwam, ik was vast iets met ‘peuter’ aan het Googlen, en ik wilde ‘m jullie niet onthouden. Want dit is nou eens een onderzoek om hartstikke blij van te worden.

Wat is het geval? Van grapjes maken en doen alsof leert je kind belangrijke sociale skills. Door je kind te leren gek te doen én door te doen alsof, leren kinderen, vanaf de leeftijd van zestien maanden, deze twee dingen uit elkaar te houden. Daar hebben ze later in hun leven veel profijt van. Ik citeer even uit het artikel Gekke papa en mama goed voor ontwikkeling peuter van de wetenschappelijke website Scientas: ‘Weten hoe je een grapje maakt is belangrijk voor het onderhouden van relaties, het buiten een kader denken en het genieten van het leven. Doen alsof helpt kinderen om nieuwe vaardigheden en nieuwe informatie te leren. Dus ook al voelen ouders zich een beetje gek als ze een speelgoedkip op hun hoofd zetten: ze kunnen zich troosten met de gedachte dat ze hun kinderen zo helpen om belangrijke levensvaardigheden te ontwikkelen.’

Grapjes maken kan op allerlei manieren. Door die ananas op je hoofd te zetten bijvoorbeeld. Ouders schijnen daarbij al automatisch en op een natuurlijke manier kinderen duidelijk te maken dat ze maar wat aan het grappen zijn. Kinderen leren op die manier dat het niet echt is, maar een grapje. En dan, doen alsof. Door bijvoorbeeld een blokje te pakken en te doen alsof het een paard is. Ouders maakten ook daarbij instinctief duidelijk wat de bedoeling is. Dus in dit geval werd voor jonge kinderen al snel duidelijk dat het alsof was, maar werden wel gestimuleerd om hetzelfde te doen, waardoor ze leren zich in te leven en hun fantasie te gebruiken. Het verschil tussen een grapje maken en doen alsof leren kinderen instinctief aan van hun ouders en van beide dingen leren ze dus die belangrijke vaardigheden als out of the box denken of nieuwe vaardigheden aanleren. Hartstikke fijn als je kind als die skills bezit, toch?

Dus is het avondeten altijd maar een saaie bende? Prop een slablad in je neus en doe alsof die vork een vliegtuig is. Je doet je kind er een groot plezier mee. En jezelf waarschijnlijk ook!

En, welke grapjes halen jullie uit met je kinderen? Of hoe stimuleer jij de fantasie van dreumes of peuter? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina!

Lees ook: Deze fotoserie bewijst dat ouders van nu echt een beetje too much zijn.

Nog meer lezen van Franke? Volg haar dan op Instagram