Ouders! Eet die bordjes nou eens leeg! (Of koop gewoon wat minder)

24.10.2015 18:30


Het gebeurt mij maar al te vaak: dat ik met twee rellende voedselweigeraars aan tafel zit en weer een half bord eten zo de kliko in kan kieperen. Of de koelkast opentrek en dan moet ontdekken dat de helft van wat erin staat enorm over de datum is. Dus hup, daar gaat dan weer een halve boodschappentas (plus een week salaris en dus die nieuwe tas) de vuilnisbak in. Zonde! En best een beetje beschamend ook, want wat verspil ik dan eigenlijk veel. En tja, die arme kindertjes in Afrika, hè… Maar ik ben niet de enige verspillende ouder, blijkt nu onderzoek.

Maar liefst 30% van de Nederlanders gooit wekelijks meerdere keren eten of drinken weg. Jongeren onder de 30 jaar en gezinnen (ja, jullie dus!) zijn het ergst. Vaak gebeurt het onbewust, of er wordt veel weg gegooid omdat men kieskeurig is ten aanzien van voedsel dat in onze ogen ‘te lang’ bewaard wordt. Terwijl dat vaak eigenlijk helemaal niet zo is. De houdbaarheidsdatum op verpakkingen is namelijk echt niet leidend. Een pak melk dat een dag over de datum is, wordt heus niet meteen zuur. En van die boterhamworst ga je ook niet gelijk aan de dunne als hij volgens de supermarkt eigenlijk gisteren al op moest. Die supermarkt wil namelijk vooral graag dat jij een nieuw pakje worst komt kopen. En dus storten we ons als lemmingen van de commerciële brug (nou ja, in het koelvak dus eigenlijk).

Lees ook: Eet smakelijk! Tenminste, dat hopen we dan maar…

Producten duurder maken zou een oplossing kunnen zijn, wordt in het onderzoek gezegd. Want als papa en mama op zwart zaad komen te zitten omdat ze steeds maar de helft van de koelkast leeg eten en dan weer moeten hamsteren, zijn ze opeens wél bereid om toch ook het onderste uit de kan te nuttigen. De meeste ouders geven namelijk toe dat ze voedsel weg gooien omdat ze zich dat financieel kunnen veroorloven. Eigenlijk best wel erg. Want niet alleen zouden we best een beetje kunnen denken aan het feit dat er natuurlijk wél mensen zijn die op een houtje moeten bijten als we weer eens een halve homp oud belegen spreekwoordelijk door de plee spoelen, ook slaat het eigenlijk nergens op dat we ons geld dus blijkbaar structureel uitgeven aan dingen die we niet gebruiken. Want stel je eens voor wat een leuke dingen je daarmee eigenlijk zou kunnen doen!

Gelukkig waren de ondervraagden van dit onderzoek zelf ook wel een beetje geschrokken van de uitkomsten en blijkt 70% van de mensen bereid hun verspilzucht aan te passen. Vaker grotere porties maken en dan invriezen kan bijvoorbeeld helpen en dat is ook nog eens praktisch. Even in de magnetron en je hebt tenslotte een relaxte avondspits. Met een beetje meer korting willen mensen ook wel een oogje dicht knijpen als de houdbaarheidsdatum dichterbij komt. We blijven tenslotte Nederlanders, dus een goede deal is nou eenmaal niet te versmaden. Ook niet als het gaat om zoiets als ordinairs als boterhamworst.

Kortom gezinnen, doe eens een beetje duurzaam en eet die bordjes nou eens leeg. Of schep ze niet zo vol, dat kan natuurlijk ook nog. Giet nog een lekker scheutje zure melk in de cappuccino, want dat is beter voor de portemonnee én voor de wereld. En echt, je gaat er dus ook gewoon niet dood van. Ook al staat er op het pak van wel.

Lees ook: Stappenplan: hoe overtuig ik mijn peuter dat hij moet eten?