Nooit meer papadag! Want papa wil gewoon altijd vader zijn
De papa’s van Nederland zijn het zat. Ze willen een groter aandeel in het leven en de opvoeding van hun kinderen. En dus willen ze meer en langer vaderschapsverlof. Wij zeggen volmondig ja!
Maar liefst 68 procent van de Nederlandse vaders wil uitbreiding van het vaderschapsverlof. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Visies op Vaders‘, dat vandaag gepresenteerd wordt tijdens het ‘Nooit meer papadag‘ debat in Amsterdam. Hoewel gezinnen in Nederland overwegend tevreden zijn over de nog steeds behoorlijk traditionele rolverdeling waarin de moeder het grootste deel van de zorgtaken op zich neemt, klinkt de roep om meer mogelijkheden voor vaders om daadwerkelijk te vaderen steeds harder. Op zondag het vlees komen snijden is voor de Nederlandse papa’s niet langer meer genoeg.
Lees ook: Papa wil wel emanciperen, maar mama liever niet!
In Nederland hebben vaders nu recht op twee dagen vaderschapsverlof. De eerste stap naar uitbreiding is onlangs gezet, toen dat recht verruimd werd naar vijf dagen. Echter, komt de Nederlandse man er nog steeds bekaaid vanaf in vergelijking met vaders in andere landen. In Europa hebben vaders gemiddeld acht weken vaderschapsverlof, een stuk langer dus dan in ons land. En daar hebben de papa’s van Nederland zo langzamerhand een beetje genoeg van. Die ene papadag per week, daar doen ze het niet meer voor. Maar je kan nog zoveel wíllen, dan moet het ook nog wel kúnnen. En daar zit dus precies het probleem.
Het grootste struikelblok waar de vaders tegenaan lopen is de financiële barrière die wordt opgeworpen bij de wens om ruimer verlof op te nemen. 25 Procent van de vaders geeft aan dat ze geen onbetaald ouderschapsverlof opgenomen hebben, omdat dit financieel onhaalbaar was. De wens is er dus wel, maar er moet nou eenmaal toch ook brood op de plank komen voor die baby. Tegelijkertijd verwacht 49 procent van de vaders dat vrouwen meer zullen gaan werken als zijzelf meer zouden gaan zorgen. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, met de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig en lonen die helaas nog steeds ernstig ongelijk zijn.
Eén op de vier vaders is van mening dat hij te weinig tijd doorbrengt met zijn kinderen, omdat hij moet werken. Gebleken is dat mannen een betere band met hun kinderen opbouwen als ze meer zorgtaken hebben. Logisch natuurlijk, want op die manier leren ze hun kroost beter verzorgen en aanvoelen en dat is zowel voor het kind als voor de vader fijn (en eigenlijk ook gewoon nodig). Inmiddels is ook de politiek grotendeels van mening dat we hier in Nederland achter de feiten aanlopen en dat het tijd is voor wat vader-emancipatie. Daarom discussiëren vaders, politici en werkgevers vandaag over alle praktische bezwaren rondom het Nederlands vaderschapsverlof, welke oplossingen en alternatieven mogelijk zijn en staan ze stil bij de onzichtbare oorzaken die ten grondslag liggen aan het magere verlof voor de papa’s in ons land. It’s about time, wat ons betreft. Vaders vooruit!
(Bron: Rutgers)
(Beeld: Youtube uit ‘What to expect what you’re expecting‘)
Lees ook: Vaderschapsverlof, zo kan het dus ook!
Hoe is de rolverdeling bij jullie thuis? En zouden jullie ook wel meer verlof willen voor vaders? Praat erover mee op onze Facebookpagina!
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.