Lezersrubriek: Nederlands vs. Belgen

27.11.2014 13:00

Deze week in onze lezersrubriek:

Sylvie van Nieuwerburgh

Negen jaar woonde Sylvie in Nederland. En o, wat had ze het daar naar haar zin. Maar toen werd ze verliefd op haar beste vriend in België. Ze keerde terug naar Antwerpen. De liefde riep en samen kregen ze twee kindjes. Ondertussen werden ook een paar Nederlandse vriendinnen moeder en toen kwamen de grote ik­-krijg-­een­-baby­-verschillen aan het licht.

Hallo Gynaecoloog

Het begint al voor de geboorte. Wij, Belgen, gaan tot de zevende maand zwangerschap iedere maand naar de gynaecoloog. Daarna om de twee weken. Mama en foetus worden dus veel nauwer opgevolgd. Niet verkeerd, lijkt me.

Ook is het hier de standaard om in het ziekenhuis te bevallen, terwijl dat in Nederland vaker thuis met alleen een vroedvrouw gebeurt. Maar kan die ook een chirurgische ingreep doen? En na de bevalling blijven wij 4 nachten in het ziekenhuis (althans, nu nog wel), tenzij je eerder naar huis wil en het van de artsen mag. Maar geloof me, bij een eerste kind is 4 nachten niets moeten doen en toch verzorgd worden zalig!

Overladen met cadeaus

Eens die baby er is, gaan we verder dan een kaart en droge beschuit. We leggen een geboortelijst aan en zorgen voor geboorte attenties. En dat loont, want we worden overladen met cadeaus die we zelf hebben uitgezocht. Dat is dan ook het idee van de geboortelijst. Jij kiest je hele uitzet ­ voor een gemiddeld bedrag van zo’n 4000 euro bij een eerste kind ­ en dat wordt allemaal voor jou gekocht zodra je kind geboren is. Een prima en slimme gewoonte van de Belgen, niet?
Maar tegenover zoveel cadeaus hoort er natuurlijk wat. En dus geven wij kleine flesjes jenever, bier of wijn. Voor de kinderen voorzien we m&m’s of een karrevracht aan doopsuiker, en dat verpakken we allemaal in prachtige dozen die bij de kaart en andere attenties passen. Ja, je kan wel stellen dat we er meteen graag een marketingproduct van maken.

Betaalbare kinderdagverblijven

Nog een groot verschil is het geregel rond de kinderdagverblijven, bij ons eerder crèches genoemd. Wat wij voor 4 dagen betalen, betaalt mijn vriendin uit Amsterdam voor 1,5 dag per week. Bij ons is het dus heel wat betaalbaarder en dat betekent ook dat de moeders hier sneller geneigd zijn om voltijds te blijven werken, terwijl dat in Nederland eerder een uitzondering is. Ook voor papa’s. Of dat verkeerd is, laat ik in het midden, maar door kinderdagverblijven zo belachelijk duur te maken, laat je ouders haast geen keuze en dat zou niet mogen. Wat het bij ons ook haalbaarder maakt, is dat kinderen vanaf 2,5 jaar naar school mogen. Dat is dus 1,5 jaar minder crèche betalen dan in Nederland.

Je leest, de verschillen zijn groot. En hoewel ik jullie hoger onderwijs prefereer, vind ik het best dat mijn kinderen in België geboren zijn. Wat vind jij van die verschillen? 

 

Elke donderdag laten we andere ouders-met-een-leven aan het woord in onze lezersrubriek. Heb jij ook een leuk stukje/lijstje/column/tekening/infographic over die helse vakanties met chagrijnige pubers, mislukte babyshowers, dictatoriale kleuters en/of hysterische schoonmoeders? Mail ons op schrijven@me-to-we.nl !

 

BEELD: iStock