Leg je leven eens langs een spirituele meetlat (zeer geschikt voor moeders van jonge kinderen!)
Barbara is niet zo spiritueel, maar soms is het goed om je leven langs de lat van Oosterse wijsheden te leggen. Gewoon, om te kijken of je op de goede weg bent. Doen jullie mee? Je knapt ervan op!
Ik ben niet zo heel spiritueel ingesteld. Maar in de chaos die kinderen hebben met zich meebrengt helpt het soms wel om na te denken over leefregels die rust brengen. Voor het einde van het jaar heb ik de 5 leefregels van Mikao Usui, herontdekker van Reiki, toch maar eens opgehangen. Misschien word ik er rustig van dacht ik.
Ik ben ze maar eens gaan testen.
Regel 1
Ik maak mijzelf vandaag (hier en nu) niet boos
Dit is de uitleg: Deze regel wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. Iedereen wordt wel eens boos en kwaad, dat zijn heel normale menselijke emoties en reacties. Het gaat er niet zozeer om dat je boos wordt, maar meer waarom je boos wordt en wat je met die boosheid vervolgens doet.
Boosheid is een zeer gemakkelijke emotie. Je kan boos worden door onwetendheid, aversie of begeerte. Dit zijn ‘de drie vergiften’ waaruit negatief handelen vanuit het Ego ontstaat. Vaak kun je naderhand heel goed verklaren dat het eigenlijk niet nodig was om boos te worden. Alleen, dat is naderhand. Door meer vanuit je Boeddha-natuur te leven en te reageren zul je minder boosheid ontwikkelen.
Dit is wat ik ermee kan: Af en toe boos zijn op je kinderen mag dus gewoon. Dat is een soort boosheid die nooit uit de hand kan lopen. Je vloekt wat, soms straf je wat, maar het blijven je kinderen, want een minuut later wil je ze wel knuffelen – zo schattig zijn ze dan opeens weer.
Deze regel gaat dus meer over hoe je je boosheid naar mensen buiten je gezin moet bedwingen. Een lerares bijvoorbeeld die zich heel kattig heeft uitgelaten over je kind – en het was niet de eerste keer. Ik was laatst woedend op iemand die ik eigenlijk niet eens ken, maar die op Twitter lullige dingen ging zeggen over mij en mijn werk. Later hoorde ik dat zij het heel moeilijk heeft op haar werk en (kennelijk) in een waas van jaloezie het lekker vond om mij even te bespotten. Ik heb me verplaatst in haar situatie en kon toen meteen die boosheid naast me neerleggen. Best lekker!
Regel 2
Ik maak mij vandaag (hier en nu) geen zorgen
Dit is de uitleg: Als je gaat kijken naar de zorgen, problemen en moeilijkheden waarmee je zit, dan kun je die grofweg in twee categorieën opdelen:
• zorgen die je overkomen
• zorgen die je zelf maakt.
Er zijn opvallend veel zorgen die je zelf maakt. Verschrikkelijk veel problemen gaan bijvoorbeeld over aankopen, vakantie, hypotheek, inkomen en andere geldproblemen. De echte ‘armen’ daar gelaten zijn dit maar relatieve luxeproblemen welke ingegeven zijn door begeerte. Ook veel relationele problemen doen we onszelf aan. Identiteitsproblemen zoals jezelf te dik vinden zijn ook zelf ontwikkelde problemen.
Andere problemen zijn die je overkomen. Ziekte, dood, verdriet en andere ellende zijn allemaal verwijzingen naar de eerste van de vier Boeddhistische edele waarheden: ‘Het leven is lijden’. Hoe jij met dit lijden omgaat zijn karmische lessen die je moet doorstaan op de manier die jij wijs acht. Ook dit bewijst jouw spirituele staat.
Naar mijn mening is deze Reikiregel: ‘Ik maak mij vandaag geen zorgen’ een test in hoeverre jouw spirituele staat ontwikkeld is. Aangezien niemand dat voor een ander kan en mag beslissen moet je dat zelf doen.
Dit is wat ik ermee kan: Laten we beginnen met de zelfontwikkelde problemen. Nog even los van kleine geldissues waar ik van wakker kan liggen. Ik baal soms van mijn uiterlijk, ik wil een plattere buik en ik wil minder wallen. Maar vorige week voelde ik dat die beeldschone Yolanthe zich ook zo moet hebben gevoeld, toen ze besloot haar beeldschone gezicht maar eens te laten verbouwen. En toen dacht ik: ik kap ermee, me daar zorgen over te maken. Over 10 jaar denk ik natuurlijk: wat zag ik er 10 jaar geleden goed uit!
Ik probeer dus de regel van: ‘Ik maak mij vandaag geen zorgen’ uit. (Helaas de halve nacht met een ziek kind opgezeten, dus die wallen hangen ongeveer op m’n buik – maar goed, morgen weer een kans!)
Regel 3
Wees vandaag (hier en nu) dankbaar voor alles wat leeft
Dit is de uitleg: Het Boeddhisme gaat uit van reïncarnatie. Door een leven te leven en je spirituele staat te verhogen leer je de lessen die nodig zijn (karma) om terug te kunnen keren. Dit kan meerdere levens duren. En aangezien 6 miljard mensen gemiddeld om de 50 jaar reïncarneren, kan iedereen dus een geliefde, familielid of kennis uit een voorbijgaand of komend leven zijn. ‘Behandel een ieder zoals je naaste’ heeft hierop betrekking.
Dit is wat ik ermee kan: Ik ben dankbaar voor alles wat leeft. Het lukt mij om me bijna dagelijks te realiseren hoe fijn het is dat de kinderen er überhaupt zijn, dat ik gelukkig getrouwd ben, hoe fijn het is dat de kinderen gezond zijn. Het is fijn om daar vaak bij stil te staan. Het helpt ook tegen zorgen maken.
Met het idee van reïncarnatie heb ik niet veel, maar wel met het idee dat je iedereen moet behandelen als je naaste. Ik vind het heel naar als mensen onaardig doen tegen caissières of andere figuren waarbij het niks oplevert om aardig tegen ze doen. Of zoals iemand ooit zei: Wees aardig tegen mensen als je onderweg bent naar de top, je zou ze zomaar weer kunnen tegenkomen als je op de terugweg bent.
Regel 4
Ik verdien mijn brood op een eerlijke manier
Dit is de uitleg: Volgens Usui kan een hebzuchtig iemand nooit een hoge spirituele staat hebben aangezien hij materie hoger op zijn verlanglijst heeft staan dan spiritualiteit. En aangezien iemands broodwinning de belangrijkste inkomstenbron is om zijn hebzucht te bevredigen, is dat een belangrijke graadmeter.
Dit is wat ik ermee kan: Dit is een lastige. Natuurlijk verdien ik mijn brood op een eerlijke manier. Soms vind ik het lastig om iets voor mezelf te kopen, omdat het dan gaat om geld dat eigenlijk van ons gezin is, van ons vieren. Mijn man heeft weleens gezegd: ‘Je hebt toch genoeg jurken?’ Natuurlijk heb ik er genoeg, maar soms wil je graag iets nieuws.
Maar zonder dollen: materie staat niet hoog op mijn lijst. Leuk werk wel. Dus ik denk dat ik toch grotendeels slaag.
Regel 5
Ik eer de leraar, de leerling, de leer en de overdracht
Dit is de uitleg: In de Boeddhistische filosofie is men er zeer van bewust dat de overdracht van (spirituele) kennis zeer belangrijk is. Deze overdracht vindt plaats van leraar op leerling. De leerling leeft jaren bij zijn leraar en verzorgt deze. In ruil krijgt hij spirituele kennis. De leerling wordt opgeleid tot hij door de leraar als zijns gelijke wordt gezien. De leraar heeft de leerling niets meer te leren. Nu kan de leerling een andere leraar op zoeken en verder leren, hij kan ook zijn kennis zelf gaan uitdragen.
Dit is wat ik ermee kan: JA! Zo zal het gaan. Ik ben nu vooral op aarde om mijn kinderen alles te leren zodat zij straks een zelfstandig leven kunnen leiden en zich later ook gaan ontfermen over een leerling. Ik zal ze vertellen dat ze lekker jong kinderen moeten krijgen, dan word ik straks lekker lang oma. Ik zal deze maar eens op een tegeltje zetten en boven hun bed hangen!
Kijk – daar krijg ik wel een energieboost van. Best tevreden eigenlijk. Ik stuur die regels even door naar Yolanthe…
Lees ook: Dit is het énige ouderschapsadvies dat je moet opvolgen
Foto’s: Thinkstock & iStock
Bron uitleg: https://www.reiki-lotus.com