Hoogleraar: ‘Ouders moeten een jaar zorgverlof krijgen’ (Vinden wij ook! Maar gaat nooit gebeuren!)
Baby’s zijn het eerste jaar van hun leven beter af bij hun ouders dan op de crèche. Dat zei hoogleraar Carolina de Weerth afgelopen weekend in de Volkskrant. Ouders zouden daarom een jaar zorgverlof moeten krijgen. Femke hoopt dat dat ooit gaat gebeuren, maar acht de kans erg klein!
Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst van de wereld. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al jaren en blijkt ook uit een rapport van Unicef. Ik geloof dat wel. Nederlandse kinderen hebben over het algemeen weinig te klagen. Maar er zijn natuurlijk altijd dingen te verbeteren. De Nijmeegse hoogleraar in de psychobiologie Caroline de Weerth deed een studie waaruit bleek dat baby’s op crèchedagen veel stresshormonen aanmaken. En daarom pleit zij ervoor dat de overheid het mogelijk maakt dat ouders na de geboorte van hun kind een jaar verlof kunnen nemen. Zodat zij hun baby’s niet weg hoeven te brengen.
Te klein
Ik word altijd een beetje ongelukkig van dit soort uitspraken. Niet dat ik het niet zou willen, want het is vanzelfsprekend een top plan. Na mijn zwangerschapsverlof plakte ik er nog drie maanden aan vast, omdat ik mijn zoon Max niet met twaalf weken al naar een kinderdagverblijf wilde sturen. Ik vond hem er veel te klein voor. Gelukkig kon ik het met vakantiedagen en vooruit werken oplossen, maar er zijn heel wat ouders (moeders) die dit niet kunnen. Die na drie maanden gewoon weer aan de slag moeten. En wiens megakleine baby’tjes soms urenlang liggen te huilen in de box van de kinderopvang, omdat ze veel te veel prikkels moeten verwerken (wat ze ongelukkig maakt.)
LEES OOK: Vaderschapsverlof, zo kan het dus ook
Investering
Het is de realiteit dat we niet in een ideale wereld leven waarin we, nadat we een kind krijgen, lekker lang bij ons baby’tje kunnen blijven. Ik weet dat Noord-Europese landen deze mogelijkheid wel hebben, maar die moeders compenseren hun lange verlof ook weer door daarna fulltime aan de slag te gaan. Nederlandse moeders zullen hun part-time banen niet zo snel opgeven. Ze willen èn parttime werken èn een jaar verlof. Maar dat kan dus niet. Daarom zie ik zo’n zorgverlof van een jaar niet snel in Nederland ingevoerd worden. Gewoonweg omdat het financieel en carrièretechnisch een probleem wordt. De Weerth zegt dat die investering zich dubbel en dwars terugbetaalt, doordat kinderen die het eerste jaar bij hun ouders blijven (en niet naar de opvang gaan) minder snel met depressies, burnouts, ziektes en criminaliteit in aanraking zullen komen. Die ellende kan, volgens haar, voorkomen worden door een sterk stresssysteem. Maar is dat echt zo? Hoe kun je een criminele inslag of een depressie rechtstreeks linken aan een stressvol eerste levensjaar? Ikzelf kreeg bijvoorbeeld een depressie, terwijl ik nooit een kinderdagverblijf van binnen heb gezien. Dit soort ‘aandoeningen’ kan natuurlijk een heleboel oorzaken hebben.
En dat is precies mijn punt. Nederland zal niet snel een zorgverlof van een jaar aan jonge ouders geven, omdat de argumenten waarom dat nodig is niet sterk genoeg zijn.
Bovendien zijn onze kinderen de gelukkigste van de wereld. Zelfs zonder zorgverlof van hun ouders.
LEES OOK: Ben je een overwerkte moeder? Dit zijn de zeven tekenen dat je teveel hooit op je vork neemt!