De dop van een BIC-pen redt jaarlijks meer dan honderd kinderen van de dood!

25.02.2016 15:58
bic-pen


We kennen hem allemaal: de bekende BIC-balpen. Wie is er niet groot mee geworden? Maar wist je waarom de dop eruit ziet zoals ‘ie eruit ziet? Met dat kleine gaatje in de punt? Dat gaatje redt dus mensenlevens: van kinderen en volwassenen.

In 1991 presenteerde BIC een nieuwe vorm van hun befaamde pennen, maar de meerderheid van de mensen lette niet goed op en het innovatieve van hun ontwerp werd compleet genegeerd. Maar juist de nieuwe vorm van deze dop, redt elk jaar weer meer dan honderd kinderen van de wisse dood. En ook zeker een aantal volwassenen.

Want waar zijn kinderen dol op? Juist: allerlei dingen in hun mond stoppen. Van grote pingpongballen, tot knikkers én inderdaad de dopjes van rondslingerende pennen. Volwassenen steken die dopjes trouwens ook geregeld in hun mond, als ze zitten na te denken of ergens nerveus voor zijn.

Maar zo’n dop kan binnen mum van tijd in je luchtpijp schieten. Ik heb het zelf wel eens bijna gehad. Ik zat een beetje te kauwen op zo’n dop en ‘m met mijn tanden heen en weer te schuiven en voor ik het wist zat ‘ie HUP achter in mijn keel. Ik schrok me wild! Wat als het ding in mijn luchtpijp was geschoten? Nou blijkt dit dus nogal eens te gebeuren…vaak bij kleine kinderen schiet de dop van de BIC-pen meer dan honderd keer per jaar in de luchtpijp. En ware het niet voor het gaatje in de dop, dan hadden deze kinderen het niet overleefd. Want, dankzij dat hele kleine gaatje,  krijg je nog genoeg zuurstof binnen totdat de ambulance er is en de hulpverleners de dop uit je keel kunnen verwijderen.

Wie had dat gedacht? Leuk weetje toch? Over die oude vertrouwde BIC-pen?

Ook heel interessant: Top 10 van dingen waar je kind in kan stikken (dus pas op!)