De eerste keer dat je kleuter een winkeluitbarsting krijgt

30.10.2024 17:00

Je kent het vast: die eerste keer dat je kleuter in de winkel compleet uit zijn dak gaat. Het zweet breekt je uit, je medekopers staren je aan, en jij vraagt je af: hoe zijn we hier beland?

Iedere ouder maakt het vroeg of laat mee: die winkeluitbarsting van je kleuter. Wat begint als een rustige boodschappenronde, eindigt in een dramatisch tafereel waarbij je kleintje schreeuwend op de grond ligt omdat hij dat ene snoepje niet mag. Je wilt het liefst onzichtbaar worden, maar helaas, iedereen kijkt toe. Tijd om te accepteren dat dit hoort bij het ouderschap—en er stiekem om te lachen (later dan, niet nu).

1. De sluipende opbouw

Het begint allemaal zo onschuldig. Je kleuter is vrolijk, loopt naast je, en wijst enthousiast naar allerlei dingen in de winkel. Totdat je een gangpad inloopt dat gevuld is met kleurrijke snoepjes, speelgoed of koekjes. Ineens zie je een kleine frons op dat voorheen blije gezichtje. Je voelt het aankomen, maar hoopt dat het toch goed gaat…

2. De eerste weigering

“Mag ik die?” vraagt je kleuter met grote puppyogen, terwijl hij wijst naar een reep chocola die meer suiker bevat dan je hele weekvoorraad. “Nee, lieverd,” zeg je vriendelijk. Grote fout. Die “nee” is het startschot voor een epische meltdown. Eerst komt het pruillipje, gevolgd door een hoog gejammer. Het begint.

3. Full-on drama

En dan gaat het los. Schreeuwen, huilen, op de grond liggen alsof het einde van de wereld nabij is. Mensen kijken. Je probeert rustig te blijven, maar je zweetklieren hebben zich alweer geactiveerd. Je weet dat al je pogingen om uit te leggen waarom chocola vóór het avondeten geen goed idee is, volkomen zinloos zijn.

4. De blikken van omstanders

En dan die blikken. Ah ja, het publiek. Van meelevende ouders die dit zelf al tien keer hebben meegemaakt, tot mensen die doen alsof ze het beter zouden aanpakken (spoiler: dat zouden ze niet). Jij probeert stoïcijns te blijven, alsof je het allemaal onder controle hebt, terwijl je je kind bij elkaar schraapt en half-buigend om vergeving vraagt aan iedereen binnen gehoorafstand.

5. De onderhandelingen

Je weet dat het niet slim is, maar toch begin je aan de onderhandelingen. “Als je nu stopt met huilen, mag je straks een banaan.” Of iets anders gezonds dat je denkt dat aantrekkelijk klinkt. Het voelt als praten tegen een muur, maar hé, je probeert alles. Spoiler alert: het werkt niet.

Lees ook – Situaties die gegarandeerd zorgen voor een peuterdriftbui

6. De walk of shame

Uiteindelijk geef je het op. Je tilt je kleuter, die nog steeds als een stervende zwaan spartelt, in je armen en loopt richting de uitgang. Je laat je halve boodschappenkar achter, je medeleven voor de caissière groeit met de seconde, en je hoopt vurig dat je niemand meer tegenkomt. De walk of shame is compleet.

7. De after-actie

Na de storm volgt de stilte. Eenmaal thuis, vraag je jezelf af wat er in hemelsnaam gebeurde. Je kleuter? Die is weer rustig, alsof er niets is gebeurd. Voor hem was het gewoon een slechte vijf minuten. Voor jou? Een kleine nachtmerrie, maar eentje waar je later toch om kunt lachen. Want hé, iedere ouder is hier doorheen gegaan, en je hebt het overleefd.