De 5 meest herkenbare schuldgevoelens voor moeders

26.10.2024 16:00
moeder die zich schuldig voelt moeder die zich schuldig voelt


Schuldgevoel lijkt haast standaard bij het moederschap te horen. Of het nu gaat om een gemiste schoolactiviteit, een momentje voor jezelf nemen, of een onvermijdelijke woede-uitbarsting; er lijkt altijd wel iets te zijn waar je je schuldig over voelt. Maar de waarheid is: perfecte moeders bestaan niet. Deze vijf veelvoorkomende schuldgevoelens zijn herkenbaar voor elke moeder, en met een beetje perspectief kun je ze langzaam loslaten.

1. Schuldgevoel over tijd voor jezelf

Of het nu gaat om een uurtje sporten, een afspraak met vriendinnen of gewoon een kop koffie in stilte – veel moeders voelen zich schuldig als ze iets zonder hun kinderen doen. Toch is het juist goed om af en toe tijd voor jezelf te nemen. Het helpt je om op te laden en met nieuwe energie bij je gezin terug te komen. Wees gerust: een blije, ontspannen moeder doet meer voor het gezinsgeluk dan een uitgeputte versie van jezelf.

2. Het idee dat je niet genoeg tijd doorbrengt met je kinderen

Werk, het huishouden en andere verplichtingen maken dat je soms het gevoel hebt dat je nooit genoeg tijd hebt voor je kinderen. Maar onthoud: het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit van de tijd die je samen doorbrengt. Een uurtje écht samen spelen of praten heeft vaak meer waarde dan een hele middag waarbij je afgeleid bent. Geef jezelf de ruimte om een balans te vinden tussen tijd voor hen en tijd voor jezelf.

3. Schuldgevoelens over ‘slecht’ eten en schermtijd

Of het nu gaat om een keer pizza halen omdat je geen tijd hebt om te koken, of je kinderen een extra uurtje schermtijd gunnen zodat je zelf even kunt uitrusten: veel moeders voelen zich hier schuldig over. Maar onthoud dat een beetje flexibiliteit je geen slechte moeder maakt. Het belangrijkste is een gezonde balans over langere tijd. Af en toe toegeven aan gemak zorgt ervoor dat jij ook even ademruimte hebt, en dat maakt je geen slechte ouder.

4. Schuldig voelen over opvoedfouten

We hebben allemaal wel eens een dag waarop we schreeuwen, minder geduldig zijn of een verkeerde beslissing maken. Dit betekent niet dat je faalt als moeder. Opvoeden is een leerproces, en elke ouder maakt fouten. Bedenk dat zelfs deze momenten waardevol zijn; kinderen leren namelijk ook veel van het zien van excuses en het herstellen van foutjes. Perfectie is niet nodig – gewoon je best doen is al genoeg.

5. Het gevoel dat je niet overal tegelijk kunt zijn

Het is onmogelijk om op alle fronten even actief te zijn: het huishouden, werk, sociale verplichtingen en je rol als moeder. Misschien heb je het gevoel dat je overal tekortschiet, maar dit komt doordat je simpelweg te veel op je bord hebt. Probeer prioriteiten te stellen en focus op wat voor jou echt belangrijk is. Weet dat het oké is om hulp te vragen en om af en toe ‘nee’ te zeggen – je hoeft niet alles perfect te doen.

 

Lees ook: Waarom het oké is om af en toe een ‘slechte moeder’ te zijn