24/7 op elkaars lip? Zo zorg je dat je niet helemaal doordraait

01.04.2020 05:00


Tuurlijk joh, we openen een thuis-kantoor, spelen voor juf of meester, en zorgen ervoor dat het huishouden niet ontploft. Allemaal tegelijkertijd. Terwijl we natuurlijk blijven lachen en uiterst geduldig zijn met onze kinderen, met wie we vanaf nu 24/7 op een lip zitten. Yeah right.

De realiteit is dat je met zes man online in een meeting zit, die allemaal een leuke eigen echo hebben omdat het netwerk overbelast is. Je kind ondertussen het antwoord op een fijne rekensom vraagt (Huh? Doen ze dat tegenwoordig zo? Ehm… als mijn vijfjarige hem zou moet snappen …). De afwas tot aan het plafond staat opgestapeld. En je niet eens naar de sportschool kan gaan, om je frustratie er even uit te gooien. Om het toch enigszins vol te houden allemaal… hier wat tips.

1. Rise and shine

Probeer iets eerder op te staan dan normaal. Liefst als de rest van het circus nog heerlijk ligt te slapen. Zet een kop koffie of thee en gooi hem in een thermobeker. Glip daarna zachtjes de deur uit voor een ochtendwandelingetje. Wanneer je vroeg bent is het nog lekker rustig op straat, en iets minder ingewikkeld om met een grote boog om iedereen heen te lopen. Het geeft je even het gevoel dat er nog meer is dan je huiskamer en alle rollen en taken die straks weer op je liggen te wachten. Kun je er daarna weer tegenaan!

2. Zorg voor een dagschema

Normaal bepaalt de opvang, school of werk jullie ritme van de dag. Nu dat allemaal is weggevallen zijn we zelf Chef Rooster. Een duidelijk dagschema biedt kinderen een stukje houvast en veiligheid. In het schema kunnen jullie opschrijven wanneer de kinderen bezig zijn met leren en jij bezig bent met thuiswerk. Net als de momenten waarop de kinderen gaan buitenspelen, iets creatiefs doen, of even lekker gaan chillen en op het scherm mogen. Tijdens het ontbijt kun je samen kijken naar het programma van die ochtend: Wat ga je leren? Wat voor creatiefs ga je doen? Tijdens de lunch plannen jullie de rest van de dag. Check!

3. Wat kan ik doen? Eh… bedenk het lekker zelf!

Wat die kinderen dan precies gaan doen tijdens het buiten spelen of hun crea Bea moment mogen ze lekker zelf bedenken. Wanneer kinderen zelf een lijst maken van dingen die ze zelf leuk vinden, voorkom je dat jij met ‘1001 suggesties voor als je je verveelt tijdens Corona’ komt en de enige reactie ‘Saai!’ ‘Geen zin in!’ ‘Gisteren al gedaan…’ is. Staat er volgens je kind niks leuks op de lijst? Dan is het hoog tijd de lijst verder aan te vullen. Zelf graag. Jij had tenslotte al genoeg nieuwe taken, die van activiteitenbegeleider hoort daar even niet bij.

4. Een goede voorbereiding is het halve werk…

Sommige van de dingen die op de lijst van je kind komen vragen misschien wel wat voorbereiding. Denk aan een verkleedkist met wat goeie outfits en attributen, zodat ze aan het eind van de dag een geweldige voorstelling aan je kunnen geven. Een knutselmand vol met knip en plakspullen. Een dagboekje kopen zodat ze hun Corona-tijd kunnen vastleggen. Of in het weekend alvast een speurtocht in elkaar draaien. Bijvoorbeeld een selfie-speurtocht: maak een selfie met… een gele auto, een bloem, de buurtkat. Bij jonge kinderen helpt het overigens wel als je ze even op gang brengt met hun activiteit. Kun jij daarna weer inloggen bij die fijne vergadering.

5. Positief blijven (al is het maar een beetje…)

We kunnen de situatie nu even niet veranderen, maar je kunt wél invloed hebben op je eigen mindset. Onze hersenen zijn van nature geneigd om vooral te letten op wat er allemaal mis is, en dat is op het moment nogal wat. Het goede nieuws is dat je je hersenen om de tuin kunt leiden, door positief te denken. Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent: de zon die schijnt, dat je kinderen gezond zijn, je van gekkigheid nog niet tegen de muur bent opgevlogen. En hoe je van vandaag een geweldige dag gaat maken. Het schijnt dat wanneer je dit 66 dagen lang doet, die positieve mindset een gewoonte is geworden. Woehoe! Emile Ratelband, here we come. O en schiet je toch nog een keer uit je slof (we zijn tenslotte nog aan het oefenen), kun je altijd sorry zeggen tegen je kind. Perfecte ouders bestaan niet, nu al helemaal niet. Of klink ik nu heel erg negatief?

Krista Okma is pedagoog en ontwikkelingspsycholoog, moeder van drie kinderen en auteur van diverse opvoedboeken. www.kristaokma.com 

Lees ook: Aan alle ouders die momenteel ‘opgesloten’ zitten met temperamentvolle kinderen