Borstvoeding moet uit het verdomhoekje? Over flesvoeding mag je niet eens praten!

15.10.2020 18:30


Borstvoeding moet genormaliseerd worden, je hoort het de laatste jaren overal. Vrouwen die hun kinderen de borst geven moeten gelauwerd worden en met de flesdoctrine moet het afgelopen zijn. Vala vraagt zich af: welke flesdoctrine?

Er is de afgelopen jaren actief campagne gevoerd voor het geven van borstvoeding. Iedere zwangere vrouw wordt overladen met informatie over moedermelk en hoe goed dat voor een kind is. Borstvoeding is big business geworden, met lactatiedeskundigen, moedermelkmerchandise en stimuleringscampagnes. Het zelf voeden van je kind wordt gelauwerd en tentoongesteld. Prima, want borstvoeding is goed voor een kind. Hoe meer informatie en hulp er voor moeders is, hoe beter. Maar tegelijkertijd is er steeds minder informatie en hulp voor moeders die niet kunnen, of niet willen borstvoeden. Flesvoeding geven is heden ten dage niet comme-il-faut meer. De agressieve borstenpropaganda van tegenwoordig heeft de fles het verdomhokje in geduwd.

LEES OOK: Waarom het onzin is dat ‘alle vrouwen borstvoeding kunnen geven’.

Geen taboe, maar de norm

Zo ongeveer de eerste vraag die een zwangere vrouw krijgt is of ze haar baby straks wel borstvoeding gaat geven. Er wordt je duidelijk te verstaan gegeven dat borstvoeding geven de bedoeling is. Dat dat het beste is voor je kind en dat geen borstvoeding geven eigenlijk geen optie is. Omdat je dan een egoïstische keus maakt en willens en wetens de gezondheid van je kind in de waagschaal stelt. Allemaal onder het mom van het beste voor hebben met moeders en kinderen en het geven van goedbedoelde en eerlijke voorlichting. Maar dat heeft niets meer met goede bedoelingen en voorlichting te maken, maar is gewoon keiharde indoctrinatie. Ja, borstvoeding is goed. Dat mag verteld en aangeraden worden. Maar van vrije keuze is al een hele tijd geen sprake meer.

Discutabel

Over flesvoeding mag tegenwoordig niet eens meer gesproken worden. Zorgprofessionals mogen er geen informatie over geven en bij alle uitingen over flesvoeding moet worden vermeld dat je geacht wordt je kind de eerste zes maanden borstvoeding te geven. Moeders worden onder druk gezet om koste wat het kost door te gaan met borstvoeden, ook als dat ten koste gaat van hun eigen (mentale) gezondheid. Moeders die er openlijk voor uitkomen dat ze hun kind de fles geven worden beticht van luiheid en slecht moederschap en om de oren geslagen met onderzoeksresultaten waaruit zou blijken dat flesgevoede kinderen obese autisten worden met astma en een laag IQ. Terwijl deze statistieken discutabel zijn, aangezien er genoeg bevindingen zijn die al deze dingen ontkrachten en er daar tegenover genoeg onderzoeken staan die laten zien dat de gezondheidsvoordelen van borstvoeding versus flesvoeding, in onze Westerse wereld, verwaarloosbaar zijn. Vrouwen krijgen dus nogal gekleurde informatie voorgeschoteld, wat hen belet de regie te nemen over hun eigen leven en hun eigen lichaam. Ironisch, want daarmee verwijt de pot de ketel: het borstvoedingskamp schreeuwt om erkenning en acceptatie. Maar andersom is dat blijkbaar niet iets wat zij flesvoeders willen geven.

Keuzevrijheid

Wie zegt dat flesvoeding ook prima voeding is voor een baby wordt direct beschuldigd van het veroordelen van borstvoeding en het bijdragen aan het onderdrukken ervan. Zeg je dat kinderen op flesvoeding ook gezond groot worden, dan hoor je automatisch tot het momshaming-kamp wat borstvoedende vrouwen te schande wil maken. Wat natuurlijk flauwekul is. You’re with us, or against us, lijkt het credo. En al het tegengeluid wordt tegemoet getreden met fakkels en hooivorken. Flesvoeding wordt al tijden weggezet als slecht, ongezond en soms zelfs als gevaarlijk. Allemaal zogenaamd voor de emancipatie van de vrouw. Maar het resultaat is juist het tegenovergestelde van emancipatie: er wordt alleen maar getornd aan haar keuzevrijheid.

Informatie, maar geen dwang

In de Westerse wereld leven wij in omstandigheden waarin we de mogelijkheid hebben om keuzes te maken mbt onze kinderen en onze lichamen. Keuzes die gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeuren en overwegingen, maar die in ieder geval verantwoord zijn. Keuzes die ervoor zorgen dat onze kinderen gezond opgroeien. Dat is een privilege en het enige dat telt. Vrouwen zijn heel goed in staat zelf een weloverwogen afweging te maken als zij de juiste informatie krijgen. Er moet eerlijke informatie zijn over alle keuzes die zij hebben. Maar bij informatie moet het dan ook blijven. We moeten blij zijn dat we de keus hebben, omdat vrouwen daarmee hun autonomie behouden. Iets dat op zoveel andere fronten van het vrouwenleven nog steeds niet zo is. Dus ieder stukje vrijheid dat we hebben moeten we vieren.

LEES OOK: Renée geeft één jaar borstvoeding. Feest! Of niet?