![Illustratie bij: Deze kinderarts krijgt een huilende baby binnen 1 seconde stil!! Zo doet hij dat](https://images.me-to-we.nl/w480/h480/d480/scalefit/me-to-we/2015/12/huilende-newborn.jpg)
Als je spijt hebt van de naam van je kind: wat nu?
![baby handje](https://images.me-to-we.nl/w720/h405/d405/scalefit/me-to-we/2025/01/Saloua-6-720x405.png)
Je hebt maandenlang nagedacht over de perfecte naam voor je baby. Maar nu je kind er is, wringt er iets. Misschien voelt de naam niet zoals je had verwacht, past het niet bij je kind of krijg je twijfels door reacties uit je omgeving. Spijt hebben van de naam van je kind is een taboe waar weinig over wordt gepraat, maar het komt vaker voor dan je denkt.
Waarom krijgen ouders spijt van een babynaam?
1. De naam voelt niet zoals je had verwacht
Soms klinkt een naam prachtig op papier, maar voelt het anders zodra je hem dagelijks uitspreekt. Het kan zijn dat de naam niet ‘klikt’ met de persoonlijkheid van je kind.
2. Onverwachte associaties
Misschien ontdek je na de geboorte dat de naam erg populair is, dat anderen het verkeerd uitspreken of dat het een onverwachte betekenis heeft.
3. Reacties van anderen
Soms krijgen ouders twijfels door negatieve opmerkingen van familie, vrienden of zelfs vreemden. Hoewel het jouw keuze is, kunnen reacties toch invloed hebben op hoe je over de naam denkt.
4. Twijfels na een hormonale rollercoaster
De kraamperiode is intens. Je ervaart slaapgebrek, emotionele ups en downs en een enorme levensverandering. Het is niet vreemd dat je in deze periode aan alles twijfelt – inclusief de naam van je kind.
Wat kun je doen als je spijt hebt van de naam?
1. Geef het tijd
Veel ouders die in de eerste weken twijfelen, wennen uiteindelijk aan de naam. Je bent net moeder geworden en alles voelt nieuw. Geef jezelf een paar maanden om te zien of het gevoel blijft.
2. Gebruik een bijnaam
Als de officiële naam niet goed voelt, kun je kijken of een bijnaam beter past. Dit kan een verkorte versie van de naam zijn of een speelse afgeleide die natuurlijk aanvoelt.
3. Bespreek je gevoelens
Praat erover met je partner of iemand die je vertrouwt. Soms helpt het om je twijfels uit te spreken en van een ander perspectief te horen dat de naam juist wél mooi is.
4. Overweeg een naamswijziging
Als je écht ongelukkig bent met de naam en het na maanden nog niet goed voelt, is het mogelijk om de naam te veranderen. Dit kan juridisch afhankelijk zijn van het land waar je woont, maar in Nederland is een officiële naamswijziging mogelijk via de rechtbank.
Je bent niet de enige
Hoewel er weinig over gesproken wordt, hebben veel ouders twijfels over de naam die ze hun kind hebben gegeven. Het is een belangrijke beslissing en het is normaal om daarover na te denken. Wat je ook besluit – of je went eraan of besluit tot een verandering – het is jouw keuze en je bent niet alleen.
Lees ook: “Selfcare voor moeders: Hoe zorg je voor jezelf zonder schuldgevoel (of ontsnappingsplan)