Alles over zwanger worden na een miskraam
Een miskraam is een verdrietige gebeurtenis. De meeste miskramen vinden plaats in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Gelukkig betekent het zeker niet dat je niet zwanger kunt raken. Veel vrouwen maken een miskraam door en raken daarna zonder problemen succesvol in verwachting. Er zijn een aantal manieren om de kans om zwanger te worden te vergroten. Maar garantie heb je helaas nooit.
Een miskraam is de spontane afbraak van een zwangerschap voor de 20e week. De meeste miskramen treden op omdat de foetus zich niet normaal ontwikkeld. Dit hoeft geen enkele relatie met de gezondheid van de ouders te hebben.
Daarnaast kan een miskraam veroorzaakt worden door:
- Een aanlegfout van de foetus
- Hormonale afwijkingen bij de moeder, zoals diabetes mellitus
- Anatomische afwijkingen van de baarmoeder
- Een stollingsstoornis bij de moeder
- De 5e ziekte
- Infecties van de baarmoeder
Slechte leefgewoontes zoals roken, overmatig alcoholgebruik en drugs verhogen de kans op een miskraam. Ook van overmatig overgewicht is bekend dat dit de kans op een miskraam vergroot. Geschat wordt dat 10 à 20% van alle bevruchtingen eindigt in een miskraam. Ongeveer 1 tot 3% van de vrouwen heeft last van opeenvolgende miskramen.
Veel vrouwen voelen zich na een miskraam heel verdrietig. Sommigen raken er zelfs van in een depressie. Door alle hormonale veranderingen kunnen verschillende klachten de kop opsteken, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, concentratiestoornissen en verlies van eetlust. Het verwerken van de emotionele impact van een miskraam kost vaak meer tijd dan de fysieke aanslag op je lichaam. Gun jezelf vooral de tijd om het verlies te verwerken en het een plekje te geven voordat je het opnieuw gaat proberen. Praat er over met de mensen die dicht bij je staan, als je daar behoefte aan hebt. Je hoeft niet alleen te dealen met je verdriet.
Lees ook: Als je die magische 12-weken grens bereikt, maar het toch nog mis gaat…
Ook al gaat hij er zelf niet doorheen, je man heeft ook verdriet. Veel mannen gaan opzoek naar oplossingen, struinen het internet af naar mogelijke oorzaken van de miskraam of overspoelen de arts met vragen. Dit in de hoop dat je dit bij een volgende zwangerschap niet nog eens hoeft mee te maken. Terwijl jij eigenlijk alleen maar behoefte hebt aan een schouder om op te huilen. Besef dat je man je probeert te helpen, ook al doet hij dat op een eigenaardige manier. Hij wil je beschermen tegen de pijn die je voelt. Misschien heb je schuldgevoelens over de miskraam en wil hij die graag wegnemen door te laten zien dat het niet aan jou lag. Misschien loopt hij weg voor zijn verdriet, door zich op zijn werk te storten. Er zijn genoeg relaties op de klippen gelopen na een miskraam door wederzijds onbegrip. Ga daarom met elkaar in gesprek en luister naar elkaars gevoelens.
De oorzaak van een miskraam is vaak niet te achterhalen. Dit zorgt voor twijfel en onzekerheid om het opnieuw te gaan proberen. Je wilt tenslotte graag weten of het dit keer wel goed gaat. Wordt er geen medische oorzaak gevonden, dan is het een veilige aanname dat de miskraam het gevolg is van een aanlegfout. Gewoon stomme pech dus. De kans dat het een volgende keer wel goed gaat, is veel groter dan dat een nieuwe zwangerschap opnieuw in een miskraam eindigt.
De Wereld Gezondheids Organisatie adviseert om in ieder geval 6 maanden te wachten met weer zwanger te worden na een miskraam. Echter, wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die binnen 6 maanden na hun miskraam weer zwanger werden minder complicaties hadden tijdens de zwangerschap. De beste tijd om weer zwanger te worden is eigenlijk vooral als jij en je partner er weer emotioneel klaar voor zijn.
Belangrijk om te onthouden als je zwanger wilt worden: begin al vier weken voordat je zwanger wilt worden met het slikken van dagelijks 400 mg foliumzuur en ga hier de eerste 10 weken van je zwangerschap mee door. Zorg er voor dat je een gezond gewicht hebt, een BMI tussen de 18,5 en 25 is goed. Zorg voor een gezonde levensstijl, sport regelmatig, maar niet te intensief. Iedere dag een half uurtje beweging is voldoende. Eet gezond en wees voorzichtig met cafeïne. Vermijd stress en roken. Alcoholconsumptie en drugs zijn een absolute no go.
Robin is blogger voor de website snelzwangerworden.nl, waar je van alles vindt dat te maken heeft met zwanger worden en vruchtbaarheid.
Lees ook: Eén ei is geen ei… 11 Tips om snel zwanger te worden die je nog niet kende.