7 Tips om een vriendin die naar een baby verlangt te steunen
Opblaasbare ooievaars in tuinen lek steken. Dat is waar journalist Denise Hilhorst ontzettend veel zin in had toen ze al vier jaar tevergeefs zwanger probeerde te raken. In plaats daarvan ging ze braaf op kraamvisite en glimlachte ze haar eigen verdriet weg.
Maar wat kun jij doen voor vriendinnen, zussen of collega’s in zo’n situatie? Denise geeft 7 tips om een vriendin die (al heel lang) naar een baby verlangt te steunen:
Tip 1: Vermijd de term loslaten. TE. ALLEN. TIJDE.
Bijna niets is erger dan telkens te moeten horen dat je het ‘gewoon moet loslaten’. Ten eerste: hoe moet ze dat doen dan? En ten tweede: zo geef je haar de schuld van haar eigen kinderloosheid: ze is er gewoon te veel mee bezig.
Tip 2: Erken haar gevoelens
Zij wil héél graag een baby. Ook al huilt die van jou de hele nacht, jouw problemen ompraten naar de voordelen van kinderloosheid (“Jij kunt tenminste lekker doorslapen”) werkt niet. Ze wil je dan waarschijnlijk alleen maar slaan. Heel hard.
LEES OOK: Wat je nooit moet zeggen tegen een vrouw met vruchtbaarheidsproblemen
Tip 3: Luister eens. Alleen maar.
Onderdruk de neiging om te gaan praten in termen van oplossen (“Anders neem je toch gewoon een hond”) of wegwuiven (“Je bent nog zo jong”). Onderbreek haar verhaal ook vooral niet met de ervaringen van de nicht van de buurvrouw van je zus die na dertig jaar toch nog spontaan zwanger werd. Een luisterend oor en een simpel “Wat rot voor je” is echt voldoende.
Tip 4: Roep nooit dat het ‘wel goed komt’
Tenzij je 100% zeker weet dat je helderziend bent. Met zo’n opmerking neem je haar probleem niet serieus en ontneem je haar de ruimte om te praten over haar grootste angst: wat als het nou echt niet lukt?
Tip 5: Lees je een beetje in
Doe dit om haar te begrijpen, zodat je weet waar ‘IUI’ of ‘IVF’ voor staat. Maar sla haar niet te pas en te onpas met tips over spontaan zwanger worden om de oren. Ze leest zelf hoogstwaarschijnlijk alles wat los en vast zit over zwanger raken en heeft al meer geprobeerd dan ze je ooit zal bekennen.
Tip 6: Betrek haar bij jouw eigen leven als moeder
Ga niet op eieren lopen, maar stel wel vragen als je ergens over twijfelt. Voorbeeldje: ze zal het misschien niet leuk vinden om jouw babyfoto’s gespamd te krijgen, maar niets is erger dan ongevraagd als enige van de vriendinnengroep ze juist niet te ontvangen. Vraag dus wat ze wil! En als ze zelf aangeeft dat ze die idyllische plaatjes even te confronterend vindt (of niet meteen op kraamvisite komt, of een kinderverjaardag liever overslaat), probeer dat dan ook echt te snappen. Of als dat niet lukt: respecteer het.
Tip 7: Laat zien dat je je ervan bewust bent dat sommige dagen – of hele maanden! – lastig voor haar kunnen zijn
Denk: Moederdag. Of: de maand december. Stuur haar dan eens een kaartje, een mailtje of een e-card om te laten weten dat je aan haar denkt. Dat zal ze zeker waarderen!
Dit stuk is van Denise Hilhorst journalist en hoofdredacteur van (www.uitgerekendjij.nl).
Lees ook: Prachtige film over ongewenste kinderloosheid (plus de trailer!)