13 dingen die je terugkrijgt voor het moederschap
Oké, je bent de hele dag moe, hebt nauwelijks tijd meer voor jezelf, en je enige uitstapje overdag is een retourtje supermarkt. Maar je krijgt er wel heel veel voor terug! Althans, dat zegt men altijd. Maar wat krijg je er dan precies voor terug? Dat vertellen ze er nooit bij. Mocht je behoefte hebben aan wat houvast: Janneke zet de voordelen voor je op een rij.
Lees ook: De 10 sleutels tot gelukkig moederschap
- Liefde. Om te beginnen maar eens een open deur. Vanaf het moment dat je in die twee oogjes van je kersverse baby kijkt, ben je verliefder dan je was op je eerste middelbare-school-crush van wie je stiekem het gezicht uit de klassenfoto knipte en in een fotolijstje stopte om vanuit je bed naar te staren. Alleen is het dit keer wederzijds! En het mooie is: je man is al net zo dol op jullie baby. Zien hoe dat kleine wurmpje zijn bolletje vol vertrouwen op die sterke schouder van papa laat rusten, maakt je helemaal wild van liefde.
- Cadeautjes. Al vanaf het moment dat je zwanger bent en je vriendinnen een babyshower organiseren, wordt je overspoeld met cadeautjes. De meeste zijn weliswaar officieel niet voor jou, maar je baby zit nog in je buik, dus jij mag ze wel allemaal uitpakken. Heb je de baby eenmaal uitgepoept, dan volgen er nog eens ontelbare cadeautjes. En raad eens wie die mag uitpakken? Je baby is nog niet zo behendig met pakpapier en jij hebt immers al het zware werk verricht.
- Sterke kuitspieren. Van al dat wandelen achter de wagen. Je baby slaapt voornamelijk als je met hem aan de wandel gaat, en dus loop je meestal dagelijks een vierdaagse. Even gaan zitten bijkomen is niet de bedoeling: dan zetten de meeste baby’s het weer op een brullen. Zie het maar als een gratis personal trainer.
- Sterke armspieren. Same same, but different: van hele dagen baby sjouwen krijg je enorm sterke armspieren. Iemand zin om armpje te drukken?
- Het buurman-en-buurmangevoel. Na zo’n dag waarin de baby’s in de gordijnen hingen terwijl je kat de babybedjes onveilig maakte, en het traphek voor de zoveelste keer van de muur kwam zetten omdat het toch niet helemaal goed vast bleek te zitten, na zo’n dag kun je – als iedereen eindelijk op de juiste plek ligt te slapen en het traphek met behulp van tandenstokers weer min of meer op z’n plek hangt – je man aankijken en tevreden tegen elkaar zeggen: a je to! Voor het betere buurman-en-buurmangevoel.
- Nieuwe vrienden en vriendinnen. Het begint al bij de zwangerschapsyoga, wanneer je je onder invloed van hormonen enorm verbonden voelt met al die andere dikbuikigen. En natuurlijk moet er contact gehouden worden om te zien wat er nou al die tijd in die buiken zat. Is de baby eenmaal geboren, dan voel je bovendien ineens grote verwantschap met alle andere moeders: de buurvrouw van zes huizen verderop, die aardige moeder bij babyzwemmen, die collega met wie je nooit iets te bespreken had – maar nu dus wel. Voor je het weet heb je er een arsenaal aan vriendinnen bij. En dan is er nog je new best friend koffie, ook goed voor een vriendschap voor het leven.
- Af en toe een nacht slaap. Ze zijn zeldzaam, maar ze komen voor: nachten waarin je zomaar zeven uur geslapen hebt. En alleen wie maandenlang aan een ernstige vorm van slaapdeprivatie heeft geleden, weet zo’n nacht echt op waarde te schatten. Puur geluk.
- Relativeringsvermogen. Kon je je vroeger nog wel eens druk maken omdat je de trein miste, tegenwoordig maak je je alleen nog zorgen als je man met jullie baby aan het wandelen is en hij zijn telefoon thuis heeft laten liggen, terwijl jij alle mogelijke rampscenario’s aan je geestesoog voorbij ziet trekken.
- Rust in je hoofd. Mocht je je ooit hebben afgevraagd of je wel kinderen wilde of kon krijgen en wanneer en met wie je daaraan zou beginnen, dat hoofdstuk kun je nu afsluiten. Je kunt ze namelijk niet terug stoppen. Dat geeft toch een soort rust.
- Knutsels. Niets zo mooi als je eerste Moederdag, wanneer je van de crècheleidsters je eerste knutsel ontvangt. Iets met een voetadruk waar diezelfde leidsters ‘voor mama’ naast hebben geschreven, en in feite dus meer een coproductie tussen de leidsters en je baby – die zich van het maken van het kunstwerk weinig meer herinnert –, maar tóch: de prachtigste uiting van creativiteit die je ooit hebt gezien.
- Nieuwe hobby’s. Had je vroeger misschien hobby’s zoals boetseren of salsadansen, tegenwoordig bekwaam je je in kinderliedjes zingen, naast de ballenbak zitten en torens van blokken bouwen. Je wist niet dat je het in je had.
- Een gratis dieet. Het ontbijt schiet er vaak bij in, tussen de middag prop je tussen de bedrijven door een boterham naar binnen en als je geluk hebt, heb je ’s avonds nog net tijd om een pak soep open te trekken, en ziedaar: je eigen gratis dieet. Mits je een en ander niet compenseert met ladingen chocola natuurlijk.
- Gespreksstof. Als je de actualiteiten al een tijdje zat was en je op een verjaardag nooit op een leuk gespreksonderwerp kon komen, nu je een baby hebt, is er altijd wel iets om over te praten. Krampjes, tandjes, hapjes, poepjes: als je het een beetje leuk brengt, vind je binnen no time een gesprekspartner die een mening of advies voor je heeft. Vooral de vraag: hoe deed jij dat nou met…? levert gegarandeerd succes op.
Lees ook: 35 Dingen waarvan je moet genieten voordat je moeder wordt!
Janneke (45) heeft drie dochters: een tweeling van 8 en een peuter van 2. Over de tweelingzwangerschap en -hectiek van de eerste jaren schreef ze het boek O jee het zijn er twee. Tegenwoordig probeert ze vanuit intuïtie en creativiteit te balanceren tussen haar werk als schrijver en het moederschap van drie meiden. Je kunt haar belevenissen ook volgen op haar Instagram.