Mezze: voor kinderen die niets lusten (en ouders die van lekker houden)
Vanavond eten we mezze: kleine Arabische hapjes. Heel lekker, heel gezond, veel nieuwe smaken en niemand die kan zeggen: lust ik niet. Want daarvoor hebben we veel te veel keuze!
6 bakjes maken we: 3 x groente, 1 x vlees, 1 x couscous, 1 x falafel.
Je kan alles lauw serveren, neem dus lekker je tijd.
Dit is voor 4 personen, ofzo, want je weet nooit of ze het wel/niet eten.
Gehaktballetjes
een handje ongezouten gemende noten
500 gram rundergehakt
2 gekookte aardappels
een handje rozijnen
2 eieren
een scheut olijfolie
nootmuskaat en kaneel
Hak de noten en de aardappels fijn, meng met de kruiden en rozijnen door het gehakt en zet een uurtje weg. Draai er balletjes van en bak ze in olie 10 minuten gaar.
Wortelsalade met komijn
2 winterpenen, in grove stukken gehakt
een bosje peterselie
een teen knoflook
een eetlepel paprikapoeder (‘Net als in chips!’)
een eetlepel komijn
olijfolie
Kook de winterpenen 10 minuten in zout water, giet ze af en stamp ze fijn, tot een grof mengsel. Snij de peterselie, hak een teen knoflook (of twee als de kinderen dat trekken), en meng alles door elkaar heen, ook de komijn en paprikapoeder, zout en peper. Bak het met een scheutje olijfolie 5 minuten in een koekenpan.
Bloemkoolsalade
Een kleine bloemkool (of een halve grote
1 kleine zoete ui
1 grote tomaat
een teen knoflook
een eetlepel paprikapoeder
een eetlepel komijn
twee eetlepels azijn
Dit maak je precies hetzelfde als de wortelsalade! Vervang alleen de peterselie voor koriander.
Bieten met suiker
3 gekookte bietjes
2 eetlepels suiker (‘Net als in toetjes!’)
wat takjes peterselie
1/2 zoete ui
azijn
olijfolie
Schil de bietjes en snijd ze in plakjes. Hak de ui en peterselie fijn. Laat de kinderen de suiker er overheen gooien. Gooi stiekem de ui, peterselie, azijn en olie er overheen. En wat zout en peper. Mengen, klaar.
Couscous met rozijnen
een pak couscous
twee handjes rozijnen (‘Net als in Sultana’s!’)
Bereid de couscous volgens de instructies op het pak. Gooi de rozijnen door de ongekookte couscous en laat deze meewellen.
Rooster wat pijnboompitten en strooi die er op het laatst overheen.
Falafel
Die kun je kant klaar kopen bij de supermarkt. Even opbakken, klaar.
Serveer met pita’s uit de broodrooster en een paar partjes citroen. (En met zo’n lekker vieze fles knoflooksaus van een of ander huismerk.)