Met een baby naar Berlijn (het is er hip en het stikt er van van de kindercafé’s)

29.09.2016 04:55
kindercafe berlijn


Een trip naar Berlijn, dat doe je toch zonder kinderen? Nee, hoor, dat kan heel goed mét. Femke laadde Reinier en Max in hun Ford Ka en reed naar de Duitse hoofdstad. In de hipste wijk, Prenzlauer Berg, stikt het van de kindercafé’s!

Sinds de komst van Max zijn wij alleen nog maar met het vliegtuig op vakantie geweest, omdat ‘kinderen toch gaan dreinen als ze lang in de auto zitten?’ Dat klopt, maar met een paar stops bij de Mc Donalds vanwege de glijbanen en bewegende autootjes (en onderweg heel veel hoofd-, schouders-, knie en teen-zingen) kwamen we zonder kleerscheuren aan in Berlijn. Met slechts zeven uurtjes rijden (afgezien van de pauzes) en een bedrag van 150 euro voor de benzine (heen- en terug) vond ik dit zeer goed te doen.

ddr foto  foto-5 onderweg koffie zandbak

Airbnb
Overnachten in Berlijn is niet duur. De prijs voor een nacht in een Berlijns hotel ligt vele malen lager dan voor een Parijs’ hotel. Maar wat moet je met een hotelkamer, als je reist met een 1-jarige? Je hebt toch minstens één extra kamer nodig, wil je ’s avonds niet met z’n allen om zeven uur in je bed gaan liggen. Daarom maar eens op airbnb gekeken, een website waarop mensen vanuit de hele wereld hun huis aanbieden als hotel. Zo kwamen Reinier, Max en ik uit in een appartement van honderd vierkante meter in de wijk Wedding à 70 euro per nacht. Prima! Parkeren kostte in Wedding niks, dus we konden de auto het hele weekend voor de deur laten staan en gingen de stad in met de metro.

Het openbaar vervoer in Berlijn is superrgoed geregeld. Er zijn vaak liften bij metrohaltes, dus je hoeft je niet een ongeluk te sjouwen met de buggy. Kijk hier voor meer informatie over het OV.

Hop on, Hop off
Effectief waren wij twee dagen in Berlijn (vrijdag heen, maandag weer terug) en omdat ik er nog nooit geweest was, wilde ik eerst graag – heel tuttig, ik weet het, maar ik kom uit Harderwijk hè? – in sneltreinvaart langs de highlights. Hoewel Reinier ervan gruwelde namen we zo’n lekker foute Hop on Hop off-bus. Zo kon ik een blik werpen op De Brandenburg Tor, het warenhuis KaDeWe, de Kurfurstendam, Checkpoint Charlie en de TV Toren en kreeg ik een beetje het overzicht van de stad.
Oké, je zit wel met een paar schreeuwende Amerikanen in een bus, maar als je je daar een beetje voor af kunt sluiten, is het prima te doen. Max keek zijn ogen uit en hield het met een soepstengel en een fles roosvicee ook heel goed uit.

DDR-museum
Max viel in slaap in de buggy! Dus  konden wij ergens in het centrum lunchen en gingen we vervolgens te voet verder. Er zijn geweldige musea in Berlijn, zoals bijvoorbeeld het Holocaust Museum, maar dat is nu weer net geen goed idee als je door de stad draalt met een kind dat het ieder moment kan opgeven.
Wij kozen er dus voor om naar het kleine en kindvriendelijke DDR-museum te gaan. Alwaar Max in een Trabant kon zitten en we konden hem opsluiten in een cel van een gevangene die tegen het oostblokregime was.

Binnen drie kwartier hadden we hier zo ongeveer alles wel gezien en toen was Max het ook echt zat. We gingen terug naar ons appartement, lieten Max lekker spelen en haalden zelf Chinees eten en Duitse biertjes op de hoek van onze straat.

Berliner Zoo
Ons leukste moment in Berlijn was de zondagochtend: we namen Max mee naar de Berliner Zoo. Hier beseften wij voor het eerst dat onze 1-jarige zoon geen baby meer is, die je overal mee naar toe kunt slepen zonder dat hij een besef van plaats en tijd heeft. Max keek namelijk zijn ogen uit toen hij de giraffen, apen en olifanten zag. De Zoölogischer Garten is een van de oudste dierentuinen ter wereld (1844). Het is een favoriete familieplek voor veel Berlijners, compleet met een grote speeltuin, restaurants en koffietentjes, en biedt genoeg voor een hele dag vermaak.
Check even online of je van tevoren kaartjes kunt bestellen; wij stonden namelijk best lang in de rij. O, en je kunt er niet pinnen met je bankpas, wel met creditcard.

zooselfie

Prenzlauerberg
We gingen ook naar Prenzlauerberg, omdat we gehoord hadden dat dit een van de meest kindvriendelijke buurten van Berlijn is. Nou, dat klopt inderdaad. Overal op straat zie je jonge hippe ouders met hun kroost ronddwalen. Op zo ongeveer elke hoek is een speelplek en het krioelt er ook van de zogenaamde KinderKafés (iets waar onze grote steden nog wat van kunnen leren.) Het kloppende hart van deze wijk is Helmholzplatz, een plein met parkje, waaromheen allerlei leuke cafés, restaurantjes en kinderboetiques gesitueerd zijn. Een echte aanrader is de oldfashion speelgoedwinkel Spielzeugland Ratzekatz.

Kindercafé Kiezkind
Midden op het plein ligt kindercafe Kiezkind (Helmholtzplatz 1). Het ziet eruit als een kinderopvanglocatie en heeft daar ook zo ongeveer alle faciliteiten van: buiten zijn er allerlei trapfietsjes en speeldingen en binnen is er een zandbak en een kast vol kinderboeken. Ze hebben er een keur aan verse sappen en zelfs babyvoeding, maar ik vond de broodjes en het personeel een beetje tegenvallen. Iets te alto voor mij.

Kindercafé Das Spielzimmer
Veel leuker vond ik het café Das Spielzimmer (Schliemannstrasse 37). Dit ligt om de hoek van Kiezkind en ziet er een stuk gezelliger en schattiger uit. Er is hier een snoezelhoek met ballenbak voor de allerkleinsten, een soort avonturen klimtoren achterin en alle ruimte in de wc’s om je kind te verschonen en je vierjarige op een kindertoiletje te zetten. Bovendien hebben ze er de lekkerste taartjes en zelfs baby latte voor de pasgeborenen. De mensen die hier komen vond ik er hier veel minder ‘ik-heb-naast mijn-kids-geen-leven-meer’ uitzien dan in Kiezkind. De kinderen speelden, terwijl de ouders vooral met elkaar bezig waren.

Ouder/kind-café Milchbart
Een eindje verderop, maar nog steeds in Prenzlauerberg, vonden we een heel mooi ingericht en enigszins biologisch aandoend kindercafé: Milchbart (Paul-Robeson-Straße 6). Hier moest je wel bij de deur meteen je schoenen uitdoen (word ik nooit zo blij van), maar ze serveerden wel de lekkerste sandwiches en soepen en hadden ook een hele kindercollectie kleding hangen. Je kunt hier lekker de krant lezen terwijl je kind speelt met het aanwezige speelgoed. In de zomer moet het hier buiten ook top zijn. Fijn straatje, leuk buurtje!

Conclusie: Berlijn is kindvriendelijk, goed bereikbaar, heel gezellig en niet duur! Doen! Ga met Pinksteren, Pasen, Hemelvaart – van die lange weekenden in de lente. (Reinier! We hebben ons leven terug!)

Ga ook eens naar: Antwerpen (waar de nanny’s wonen).