Zorgverzekering voor jonge gezinnen: wat verandert er in 2025?

27.11.2024 14:27


Als jonge ouder wil je natuurlijk de beste zorg voor je gezin. Of je nu een kindje op komst hebt, net bevallen bent of al wat grotere kinderen hebt – goede zorg is het allerbelangrijkst voor jouw kroost! Ook in 2025 zijn er weer een aantal veranderingen binnen het zorgpakket voor zwangeren en jonge gezinnen. Benieuwd wat je kan verwachten? Wij zetten de vier belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje.

Zorgverzekeringen vergelijken

Misschien vraag je je af: ik heb toch al een zorgverzekering, moet ik dan per se iets wijzigen? Niets moet, maar toch is het slim om je eerst eens te verdiepen in jouw zorgverzekering voor 2025. Zomaar blindelings een zorgverzekering voor 2025 kiezen is niet zo verstandig. Want niet alleen de premies verschillen flink per verzekeraar, ook de vergoedingen en voorwaarden kunnen nogal uiteenlopen. Je kunt daarom je zorgverzekering vergelijken om uit te zoeken wat het best past bij jouw gezinssituatie.

‘Breng van tevoren in kaart welke zorg jij en je gezin nodig denken te hebben in het nieuwe jaar’, adviseert Mirjam Prins, expert verzekeringen. ‘Is er bijvoorbeeld een kindje op komst voor jullie in 2025? Of heb je een al wat ouder kind dat toe is aan een beugel? Het kan natuurlijk ook dat je aan het herstellen bent van een zware bevalling en daar de nodige behandelingen voor moet ondergaan. Juist als jonge ouders is het daarom extra belangrijk om een passende zorgverzekering te hebben.’

1. Stijgende zorgpremie, hogere zorgtoeslag

Jonge gezinnen kennen het maar al te goed: het geld vliegt eruit. En hoewel het waarschijnlijk niet verrassend is, moeten we er ook in 2025 weer aan geloven: de zorgpremie stijgt met gemiddeld 10 euro per maand. Dat betekent gelukkig ook goed nieuws voor gezinnen met een laag inkomen: die krijgen vanaf 2025 ruim 13 euro meer zorgtoeslag per maand. 

Zo blijft de zorgverzekering ook voor jonge ouders die het niet breed hebben toch betaalbaar. Tip: verander je van baan of verandert er iets anders met jullie inkomen? Check of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag en geef wijzigingen op tijd door. Zo loop je geen zorgtoeslag mis, maar hoef je ook niet achteraf toeslag terug te betalen.

2. Contracten eerder rond

Vanaf 2025 moeten zorgverzekeraars hun contracten met zorgaanbieders eerder rond hebben. ‘Dit is goed nieuws, vooral ook voor jonge gezinnen’, vindt Prins. ‘Voorheen werden sommige contracten pas afgesloten nadat de overstapperiode al voorbij was. Nu weet je al bij het afsluiten van je verzekering precies met welke ziekenhuizen en zorgverleners jouw verzekeraar een contract heeft. Vooral voor gezinnen met kinderen die bijvoorbeeld regelmatig naar een fysiotherapeut, osteopaat of logopedist gaan, is dit een belangrijke verbetering.’ 

3. Gezinsuitbreiding? Dit wordt er verzekerd

Als je zwanger bent of bijna gaat bevallen, is het ook belangrijk om je zorgverzekering daarop af te stemmen. Bij een zwangerschap, bevalling en de herstelperiode erna komt namelijk extra zorg kijken. 

Gelukkig valt veel van deze zorg binnen het basispakket, zoals verloskundige zorg, de meeste echo’s, de NIPT-test (prenatale screening), een medische indicatie als je gaat bevallen en herstelzorg. 

Let op: een deel van de prenatale screening en het vervolgonderzoek vallen vanaf 2025 niet meer onder de Zorgverzekeringswet. Deze worden voortaan betaald uit de rijksbegroting voor het bevolkingsonderzoek. Dit betekent dat deze kosten dus niet meer van je eigen risico afgaan. 

4. Nieuw in het basispakket: verkennend GGZ-gesprek

Zwangerschap, de bevalling en het (prille) ouderschap brengen veel veranderingen met zich mee. Het is natuurlijk een bijzonder mooie tijd, maar het kan ook gepaard gaan met de nodige uitdagingen. Helemaal als je bijvoorbeeld een traumatische bevalling hebt gehad of al meerdere kleintjes rond hebt rennen. 

Een mooie toevoeging aan het basispakket in 2025 is daarom het verkennende GGZ-gesprek. Prins: ‘Vanaf 2025 wordt er een proef gestart met een adviesgesprek voor mensen die psychische klachten ervaren. Met dit laagdrempelige gesprek kun je sneller passende hulp vinden als je daar behoefte aan hebt. Het gesprek wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.’