Minimalisme voor moeders: minder is meer

11.11.2024 12:00
interieur keuken interieur keuken


Minimalisme klinkt aantrekkelijk, maar kan als moeder onmogelijk lijken. Toch kan juist een beetje ‘minder’ zorgen voor rust in je hoofd én je huis. Hoe omarm je minimalisme als moeder, zonder gek te worden van al het ‘nodige’? Hier zijn zes tips om te starten met minder rommel en meer rust.

Als moeder is je huis snel een verzamelplek voor speelgoed, schoolwerk, kleding en alles wat kinderen in hun schattige, maar alles verslindende handen krijgen. Minimalisme lijkt in zo’n huishouden een illusie, maar juist voor moeders kan ‘minder is meer’ bevrijdend werken. Met een paar eenvoudige stappen kun je jouw gezin laten profiteren van een opgeruimder huis – en een opgeruimder hoofd.

1. Begin met één ruimte

Minimalisme begint klein. Kies één ruimte, bijvoorbeeld de keuken of woonkamer, om het principe van ‘minder’ te testen. Zorg dat je alleen datgene bewaart wat je echt nodig hebt en je gaat zien hoeveel rust dat oplevert. Het voelt misschien alsof er nog genoeg te doen is, maar een minimalistische start in één kamer kan de toon zetten voor de rest van het huis.

2. Maak een ‘weggeef’- en een ‘misschien’-stapel

Bij het opruimen helpt het om drie stapels te maken: houden, weggeven, en misschien. Spullen die al maanden onopgemerkt liggen, verdienen vaak een tweede leven bij een ander. De ‘misschien’-stapel kun je tijdelijk opbergen; als je die na een maand niet hebt gemist, weet je wat je te doen staat.

3. Minimaliseer speelgoed met een systeem

Kinderen hebben vaak bergen speelgoed, maar spelen doorgaans slechts met een paar favorieten. Maak een systeem waarbij je speelgoed rouleert, of stel een maximum aantal items per categorie in. Door minder keus in speelgoed is er meer ruimte voor fantasie – én voor een opgeruimde woonkamer.

4. Kies voor multifunctionele spullen

Minimalisme voor moeders betekent ook slim kiezen. Een bedbank voor de logeerkamer, een opvouwbare kinderstoel, of kasten met veel lades: door voor multifunctionele spullen te kiezen, bespaar je ruimte en rommel. Dit helpt om je huis functioneel en overzichtelijk te houden, zelfs met een gezin.

5. Neem het op in je routine

Minimalisme wordt pas echt effectief als het een gewoonte wordt. Maak bijvoorbeeld elke week vijf minuten tijd om kleine spullen op te ruimen die zijn blijven liggen. Met een vaste routine van opruimen en weggeven, blijft je huis opgeruimd zonder dat het een dagtaak wordt.

6. Omarm digitaal minimalisme

Als moeder komt minimalisme niet alleen in je huis van pas, maar ook op je telefoon en laptop. Unsubscribe van ongebruikte nieuwsbrieven, beperk apps en bewaar foto’s in de cloud. Een opgeruimde digitale omgeving helpt je overzicht en rust te bewaren.

Minder spullen, meer rust

Minimalisme voor moeders betekent dat je keuzes maakt voor meer rust en minder chaos. Dit proces is geen quick fix, maar elke stap richting minder spullen is een stap naar meer focus en plezier met je gezin. Want uiteindelijk zorgt ‘minder’ voor een voller leven – en dat is wat moeders nodig hebben.

 

Lees ook: Waarom self-care niet egoïstisch is