Laat ze lekker vies worden. Dat is juist gezond!

26.02.2016 18:30


“Nee, niet doen, dat is vies!” Hoe vaak ik mezelf dat niet tegen de Terroristen hoor zeggen… Ik heb namelijk, zoals heel veel ouders van mijn generatie, last van milde (nou ja, misschien aanzienlijke) smetvrees. Ik vind heel veel vies. En ben al snel bang dat mijn kroost meteen de vliegende vinkentering oploopt als er eens een rouwrandje onder hun nagels zit. Dus hup, in bad met dat grut! Ik zie mijn kinderen het liefst steriel. Maar, is dat eigenlijk wel goed?

Volgens Dr. Maya Shetreat-Klein, kinderneuroloog uit New York, dus niet. Volgens haar groeien kinderen in de Westerse wereld tegenwoordig veel te schoon op. In haar boek, ‘The Dirt cure: Growing healthy kids with food straight from soil’, waarschuwt ze dat onze kinderen heden ten dage veel te weinig buiten komen en te weinig voedsel eten dat niet enorm bewerkt is. Ze rollen in het weekend niet meer lekker door de modder en weten niet meer hoe echt verse seizoensgroenten en fruit smaken bijvoorbeeld. Zonde!

Lees ook: 21 Kwalen die je kind kan oplopen op het kinderdagverblijf en wat je eraan kunt doen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die regelmatig in aanraking komen met een grote verscheidenheid aan bacteriën uit de natuur, bijvoorbeeld kinderen die opgroeien op een boerderij en daardoor veel buiten zijn, een betere weerstand ontwikkelen en minder vaak last hebben van allergieën. Het immuunsysteem is namelijk nogal sociaal van aard: het wil het liefst met zoveel mogelijk microben in aanraking komen. Daardoor raakt het namelijk optimaal in balans. Het mag dan dus misschien vies lijken, je peuter rond laten rollen in het modderpoeltje van de varkens, maar de kans is groot dat je daarna minder vaak opgescheept zit met de oh zo bekende Nederlandse kinderdruipneus of de zoveelste projectielspetterende buikgriep. En tja, dan hangt er misschien permanent een luchtje om je kind heen, maar sommige dingen moet je nou eenmaal voor lief nemen voor de goede zaak. Toch?

Daarnaast is het volgens Dr. Shetreat-Klein belangrijk om eens onder de loep te nemen wat we onze kinderen nou eigenlijk te eten geven. Steeds meer kinderen zijn allergisch voor van alles en nog wat. Dat zou weleens kunnen komen omdat we veel te steriel bezig zijn. We krijgen gewoonweg bijna geen authentieke microben meer binnen, omdat we geen voedsel meer eten dat verbouwd is op natuurlijke, rijke grond. Bovendien bevatten groenten en fruit zogenaamde phytonutrients, die fungeren als het immuunsysteem van een plant. De organismen in de grond waarin die plant groeit en die wij vaak als ongedierte, of viezigheid zien, zorgen er juist voor dat dat immuunsysteem een boost krijgt. Vervolgens profiteert ons eigen immuunsysteem daar weer van als wij die plant of de vruchten ervan opeten. Maar dat voordeel lopen we compleet mis wanneer we ons voedsel zo bewerken dat het volledig ‘schoon’ is. We denken dat we ons lichaam daarmee een plezier doen, maar eigenlijk verzwakken we onszelf alleen maar.

Maar goed, allemaal makkelijk gezegd natuurlijk, maar heel wat moeilijker gedaan. Want: we kunnen nou eenmaal niet allemaal op een boerderij wonen en onze eigen groenten verbouwen (ik heb het anderhalf jaar gedaan en inmiddels heb ik de frisse lucht alweer voor de vinex verruild en komen mijn groenten gewoon weer van de Appie, dus ik vrees dat ik niet bij Dr. Shetreat-Klein op de biologische koffie zou mogen komen). De meeste jonge ouders wonen nou eenmaal in een stedelijke omgeving, met relatief weinig groen en een postzegeltuintje waar ze misschien precies één courgette in kunnen verbouwen. In mijn tuin schop ik het in ieder geval niet verder dan een bosje bieslook en een treurig rankje druiven (dat er overigens al stond toen ik er kwam wonen). En om je kinderen nou ieder weekend een halve dag op te sluiten bij de varkens op de kinderboerderij gaat ook wat ver.

Compleet natuurlijk en biologisch leven, dat is in de huidige samenleving vrijwel onmogelijk. Maar een beetje minder hysterisch met de Dettol, dat kan natuurlijk best. In het weekend met je kinderen naar het bos en dan niet moeilijk doen als ze onder de modder thuis komen. Ze na de wandeling bij het pannenkoekenhuis gewoon met hun vieze handjes laten eten en misschien af en toe wat groenten halen bij de natuurwinkel (ja duur, maar dan heb je ook wel wat). Dat is wat het immuunsysteem van je kind betreft waarschijnlijk al best een feestje waard. En eh… Nu heb je ook meteen een goed excuus om zelf niet iedere dag onder de douche te hoeven. Want een beetje stinken, dat is gewoon gezond!

Lees ook: Duik eens in de virussen! Oh nee, in de ballenbak (ieuw!).

(Bron: New York Times)