Kinderwens? Huur een baarmoeder!
Kinderen kunnen krijgen lijkt een vanzelfsprekendheid, maar er zijn genoeg mensen voor wie die vlieger helaas niet op gaat. Vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen bijvoorbeeld, of homoseksuele stellen. En wat moet je dan? In de Verenigde Staten is het simpel: je neemt een draagmoeder. Dat kan in Europa echter niet zo makkelijk. En daar probeert de Amerikaanse organisatie Baby Bloom nu verandering in te brengen.
Eind deze maand komt Baby Bloom naar Brussel om homokoppels met een kinderwens ervan te overtuigen een draagmoederbaby te kopen. Ja inderdaad, een baby kópen. De prijs liegt er namelijk niet om: de wensouders zullen zeker 80.000 euro kwijt zijn. Tja, je moet er wat voor over hebben? Niet als het aan de de Nederlandse gynaecologie ligt: die staat op z’n achterste benen. Dergelijke commerciële deals maken als het gaat om het op de wereld zetten van een kind zou verboden moeten worden, vinden de Europese zwangerschaps,- en geboorteprofessionals.
Lees ook: “Mijn zus gaf mij een eicel. Ik ben haar ongelooflijk dankbaar.”
Baby Bloom is onderdeel van een Amerikaanse vruchtbaarheidskliniek in Las Vegas. Naar eigen zeggen wil de organisatie ‘mensen helpen hun droom te verwezenlijken’. Om controverse te voorkomen gebeurt alles ‘on the downlow’ en wordt er geen grote ruchtbaarheid aan gegeven. Wensouders kunnen Baby Bloom via Facebook een berichtje sturen en krijgen dan vervolgens meer informatie. Het principe is simpel: kun je geen kind krijgen, om wat voor reden dan ook? Baby Bloom verhuurt een baarmoeder. Er is voor ieder koppel wat wils, Baby Bloom heeft een breed assortiment aan menselijke incubators in de aanbieding. Heb je die eenmaal in de pocket, dan is het tijd om een eiceldonor te kiezen. Het is vooral de bedoeling de lat zo hoog mogelijk te leggen op het gebied van intelligentie, uiterlijk en persoonlijkheid. Als je dan toch duur koopt, moet je tenslotte ook wel góed kopen natuurlijk.
De wensouders kunnen ‘hun’ zwangerschap volgen via Skype, of live natuurlijk, als ze de tijd en het geld hebben om heen en weer te vliegen naar de States. Na de geboorte worden zij direct op het geboortecertificaat bijgeschreven, waardoor zij als de officiële ouders te boek komen te staan en met hun nieuw verworven aanwinst op het vliegtuig kunnen stappen naar huis. Bijna een ton lichter, maar een baby rijker. Eind goed, al goed. Toch?
Tja, ik weet het niet, hoor. Wat mij betreft zit er toch een beetje een luchtje aan het retailen van de designerbabies. Naar mijn weten is mensenhandel namelijk al een hele tijd verboden en met dit soort praktijken voelt het toch een beetje als een flinke stap terug in de tijd. Een onvervulde kinderwens hebben is natuurlijk vreselijk, laat dat duidelijk zijn. Maar grof geld betalen voor een baarmoeder en daar ook nog een customised kind in laten planten, is dat toch niet een beetje de middelvinger geven recht in het gezicht van Moeder Natuur?
Dergelijk commercieel draagmoederschap is in Nederland en veel andere landen dan ook wettelijk verboden. Daarom zoeken veel (homo)koppels hun toevlucht in het buitenland. Op zich begrijpelijk als je graag een kind wilt en dat in je eigen land niet voor elkaar krijgt. Maar de morele bezwaren zijn niet mis. Organisaties zoals Baby Bloom verdienen goud geld met het verhandelen van baarmoeders en babies. Niet het belang van het kind, maar het belang van de tussenpersonen is in dit soort constructies leidend en dat zou, volgens ons, hier in Europa, nooit het geval mogen zijn. Want een baby als luxeproduct, dat is toch wel een beetje raar.
Lees ook: Lezersrubriek: ongewenste kinderloosheid.
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.