Onderzoek wijst uit: zes weken zomervakantie is teveel voor ouders (en kinderen)
‘t Is weer voorbij, die mooie zomer. De kinderen zitten weer op school, de ouders zijn weer aan het werk. Alles is weer normaal. Tot grote opluchting van veel ouders. Want die zomervakantie is voor velen een jaarlijks blok aan het been, blijkt uit onderzoek. En we willen het anders.
Het is iedere zomer weer een enorme puzzel: wat doen we met de kinderen? Zes weken vrij is een lange tijd. De meeste ouders kunnen maximaal drie weken weken vrij nemen en dan heb je de helft van de vakantie nog maar gehad. Hoe krijgen we het kroost de overige drie weken onder de pannen? Voor veel ouders is het kunst en vliegwerk. Opa’s en oma’s moeten worden ingezet, er worden extra BSO-dagen ingekocht, ouders moeten tegen wil en dank thuiswerken; de hele trucendoos moet worden opgetrokken. En eigenlijk wordt daar niemand vrolijk van. Ouders hebben stress en de kinderen worden van hot naar her gesleept. Uit onderzoek van de Nederlandse Gezinsbond blijkt dat maar liefst 65 procent van de ouders graag zou willen dat de zomervakantie anders vormgegeven wordt. Want die zes lange weken zijn niet meer van deze tijd.
LEES OOK: Waarom het heus niet makkelijker wordt als de oudste naar school gaat.
Sleep de zomervakantie de 21ste eeuw in
De manier waarop we onze zomervakantie hebben ingericht is gebaseerd op vroeger tijden, toen de kinderen tijdens de zomer moesten helpen op het land. Ondertussen is de maatschappij aanzienlijk veranderd, maar die zomervakantie is blijven hangen in het verleden. Ouders roepen politiek Den Haag dan ook op de zomervakantie de 21ste eeuw in te slepen. Bijvoorbeeld door hem te verkorten naar vier weken en er een flexibele strippenkaart van twee weken bij te geven. Als werkende ouder kan ik dit idee alleen maar toejuichen. Tot nu toe hebben wij het altijd goed weten te regelen, maar onhandig is die ellenlange vakantie wel. Altijd gezeur op het werk om het rooster rond te krijgen omdat iedereen tegelijk op vakantie moet, altijd een rotgevoel omdat je de kinderen in de vakantie naar de BSO moet sturen en altijd kinderen die op een gegeven moment met hun ziel onder hun arm lopen omdat ze zich helemaal kapot vervelen. Relaxed is anders.
Forse leerachterstanden
En ook niet verantwoord trouwens, want onderzoek wijst uit dat er tijdens de zomervakantie forse leerachterstanden ontstaan bij kinderen, omdat ze zo lang vrij hebben dat alles wat ze geleerd hebben weer wegzakt. Kinderen zijn gebaat bij regelmaat en structuur en in de zomervakantie valt dat allemaal weg. “De impact is echt groot” aldus Marjet Winsemius van de Nederlandse Gezinsbond. “We moeten dit anders inrichten, want het systeem past niet meer bij de huidige maatschappij. We moeten een systeem maken dat past bij de belangen van kinderen, werkende ouders, docenten en werkgevers van nu.” Can I get an amen?! Ik erger me al sinds mijn oudste kind naar school is gegaan aan het middeleeuwse, starre vakantiebeleid in Nederland en hoor van alle werkende ouders om me heen hetzelfde. Mijn oudste dochter heeft me de laatste twee weken van deze zomervakantie iedere dag gevraagd wanneer ze nou ein-de-lijk weer naar school mocht en zelfs mijn autistische zoon, voor wie school toch met enige regelmaat lastig is, ging juichend de klas in op de eerste schooldag. Ja, vakantie is leuk, maar overdrijven is ook een vak.
Met z’n allen naar het Malieveld
Voorlopig kunnen de agenda’s en de planborden weer even de kast in, maar het zweet breekt me alweer uit als ik denk aan de planning voor volgende zomer. Misschien moeten we dit jaar daarom maar eens samen de barricaden op als ouders, leerkrachten en werkgevers; met z’n allen naar het Malieveld en strijden voor moderne vakantie. Dan nemen we meteen de werkdruk en de salarissen in het onderwijs en de uitbreiding van het ouderschap,- en vaderschapsverlof mee, zijn we gelijk helemaal klaar. Eén voor allen, allen voor één tenslotte. Misschien dat we dan volgend jaar eens echt uitgerust terugkomen van vakantie.
LEES OOK: Boodschap voor de juf voor komend schooljaar: nee, ik kom niet helpen.
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.