
Zó maak je gezonde(re) pepernoten!

Sinterklaas is in het land, de eerste Sinterklaas die wij glutenvrij gaan vieren. Op en top voorbereid staan we langs de intocht te zwaaien en heb ik in mijn tas een zakje glutenvrije pepernoten. Want stel dat er gestrooid wordt, dan breekt mijn moederhart bij het idee dat hij niets mag opeten van het strooigoed.
Voor het eerst bakten we zelf glutenvrije maar ook (geraffineerde) suikervrije pepernoten. Ik kan je verzekeren: je wil nooit meer anders. Inmiddels zijn we er allemaal aan verslaafd thuis. Ik maak ze in dit recept wat meer “mainstream” met spelt- of volkorenmeel, maar voor een glutenvrije variant vervang je het speltmeel door glutenvrij meel, bijvoorbeeld van Doves Farm.
PEPERNOTEN VRIJ VAN GERAFFINEERDE SUIKERS (EN GLUTEN)
Ingrediënten
- 150 gr spelt- of volkorenmeel
- 60 g kokosbloesemsuiker (of rietsuiker)
- 75 gr roomboter of kokosolie
- 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 4 tl speculaaskruiden
- 30 ml (plantaardige) melk
- 2 tl vanilla-extract
- snuf zeezout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de droge ingrediënten door elkaar. Smelt ondertussen de kokosolie in een pannetje. Zet het vuur uit, laat even een beetje afkoelen en meng dan de melk en het vanilla-extract erdoorheen. Voeg dit mengsel bij de droge ingrediënten in een kom en kneed het tot een glad deeg.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en maak kleine hoopjes ter grootte van pepernoten. Zet de bakplaat 20 minuten in de oven en klaar zijn je superverse pepernoten. Laat ze daarna op een bord afkoelen zodat ze extra lekker knapperig worden!