Kinderen zijn toch niet van suiker? Nee, maar als we niet oppassen straks wel!

24.05.2017 10:15


De meeste ouders letten heel goed op wat hun kind eet. Zeker tegenwoordig zijn we ons steeds meer bewust van wat we binnen krijgen. We zijn dus hartstikke goed bezig! Toch zijn er nog steeds veel kinderen te zwaar. Hoe kan dat nou, als we ze toch gezond te eten geven? Nou, omdat we vaak vergeten dat wat we drinken vaak helemaal niet zo gezond is!

Als het aan mijn zoon ligt, drinkt ‘ie de hele dag limonade. Of sap. En geef hem eens ongelijk, want als je zes jaar bent, dan vind je dat gewoon veel lekkerder dan een saai glas water. Hij vindt mij dus maar een vervelende moeder, want hij mag van mij maar één glas per dag. Voor de rest moet ‘ie het doen met gemeentepils. En veel snoep en koek krijgt ‘ie ook al niet, terwijl hij een enorme zoetekauw is. Ik heb mijn kind op verjaardagen stukken taart weg zien werken, waar de maag van een volwassen bootwerker zich nog van om zou draaien. Hij kan het hebben trouwens, hij is een gespierde spijker, maar ik ontzeg hem desondanks de meeste zoetigheid. Niet omdat ik nou zo’n fanatieke gezondheidsmoeder ben wiens kinderen alleen maar mogen ‘snoepen’ met snack-tomaatjes, maar gewoon omdat er in zoveel producten zo ontzettend veel suiker zit. En hoewel suiker heus niet de duivel is die sommige healthgoeroe’s ervan maken, is de hoeveelheid die wij tegenwoordig met z’n allen consumeren gewoon niet zo heel gezond.

Waar we vaak niet bij stilstaan is dat er ook in wat we drinken heel veel suiker zit. Een pakje sap lijkt zo gezond, maar je moet je niet vergissen in de hoeveelheid suiker die een kind daarmee binnen krijgt. Om het even concreet te maken: jaarlijks krijgen kinderen hun eigen lichaamsgewicht aan suiker binnen. Dat zou voor mijn zesjarige zoon dus betekenen dat hij maar liefst 20 kilo suiker verorbert. 20 Kilo! De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt al een tijd voor een wereldwijde obesitas-epidemie. Sinds kort zijn er op de wereld meer mensen met obesitas dan met ondergewicht. Nederlandse artsen spreken over obesitas als de belangrijkste bedreiging voor onze gezondheid en slaan dus alarm. Wereldwijd hebben 42 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar te lijden onder overgewicht of obesitas. In Nederland is dat niet veel beter: op een leeftijd tot 5 jaar heeft al 12 procent van de kinderen overgewicht en 4 procent  zelfs obesitas. Dat is niet alleen voor zo’n kind op dit moment vervelend, het levert op latere leeftijd ook allerlei gezondheidsrisico’s op, zoals diabetes, tanderosie, of hart,- en vaatziekten. Daar wordt zo’n drinkpakje toch opeens een heel stuk minder onschuldig van. In een pakje fruitsap zitten bijvoorbeeld 3 klontjes suiker, in sinaasappelsap 4, in appelsap soms wel 5 klontjes en in chocolademelk zelfs meer dan 5. 

Er wordt geadviseerd om kinderen dagelijks een liter water te laten drinken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt namelijk van die koppige exemplaren die categorisch weigeren de kraan als dorstlesser te gebruiken. Ondanks de zoete voorkeuren van mijn zoon was hij gelukkig redelijk makkelijk aan het water te krijgen. Maar ik heb ook een vriendin wiens dochter gewoon echt de lippen op elkaar hield als ze met een glas water aan kwam zetten. En dan is het makkelijk praten van alle professionals en ouders wiens kinderen wel water drinken, maar de wil van een kind is soms vrijwel onbreekbaar. En daar sta je dan met je goede gedrag en je glaasjes water. Want wat doe je dan? Je kind gewoon maar laten uitdrogen is tenslotte niet echt een optie. Of je moet van de opvoeding in Spartaanse stijl houden, maar dat is heden ten dage wel een beetje passé.

Er zijn trouwens ook heel veel volwassenen die water drinken maar niks vinden. Dus zo gek zijn die waterweigerende kinderen helemaal niet. Maar ja, als je kind jou heel vaak sap of misschien ook frisdrank ziet drinken, hoe krijg je dat water dan toch verkocht? Een handig alternatief is bijvoorbeeld water met fruitsmaak van Sourcy. Dat smaakt dus niet naar, nou ja, niks, maar heeft een vleugje fruit in zich. Het bevat geen koolzuur, suiker, zoetstoffen, E-nummers en zuren die de tandjes kunnen aantasten en is er in banaan, sinaasappel en aardbeiensmaak. Lekker én het kan gewoon de hele dag gedronken worden. Ideaal voor koppige waterweigeraars, of ze nou klein of groot zijn. Ook handig: Sourcy heeft dus een speciale Suikerschijf gemaakt voor thuis, waarmee je snel kunt zien hoeveel suiker in de meest gekochte drinkpakjes zit. Die is overigens gratis aan te vragen via  suikerschijf@sourcy.nl.

Ik moet zelf tot mijn schaamte bekennen dat ik verslaafd ben aan cola. Ik drink het alleen stiekem, als de kinderen het niet zien (in de kast onder de trap enzo), maar toch, eigenlijk moet ik afkicken. Want een goed voorbeeld doet goed volgen en van de gedachte aan die 53 kilo suiker (OMG!) die ik blijkbaar iedere jaar binnen krijgt, springt het glazuur spontaan van mijn tanden. En ik heb dan weliswaar geen obesitas, maar op een kunstgebitje zit ik ook nog niet te wachten.


Om aandacht te vragen voor de zorgwekkende inname van suiker door kinderen zijn vorige week de Wisseltruc Weken van start gegaan. Sourcy gaat tot de zomervakantie met de Wisseltruck het land in om ouders en kinderen te informeren over de hoeveelheid suiker in drinkpakjes. In de truck kun je ook drinkpakjes omruilen voor 2 pakjes bronwater met een fruitsmaakje van Sourcy. De Wisseltruck rijdt onder andere langs bij de Strong Viking Family Run in Amsterdam, de Zeepkistenrace in Apeldoorn, de Avondvierdaagse in Den Bosch, Share a Perfect Day in Hilvarenbeek en het Brakkenfestival in Breda.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sourcy, maar de inhoud is 100% van ons. Lees maar in ons advertentiebeleid.