Wat pubers écht bedoelen als ze “niets” zeggen
Je kent het wel. Je vraagt je puber hoe hun dag was en je krijgt als antwoord een kortaf “niets.” Maar diep van binnen weet je dat hun schooldag waarschijnlijk vol verhalen zat. Het is gewoon dat pubers niet bepaald bekend staan om hun prikkelende communicatieve vaardigheden. Wat bedoelen ze nou écht met “niets”? En hoe krijg je ze zover dat ze meer vertellen?
Waarom zeggen pubers altijd “niets”?
Voor een puber voelt elke vraag als een inbreuk op hun persoonlijke ruimte. Waar je als ouder op zoek bent naar wat verbinding en een idee van wat er in hun hoofd omgaat, voelt het voor hen alsof je een journalist bent die hen ondervraagt over hun diepste geheimen. Maar de waarheid is vaak simpeler: ze willen gewoon even rust en privacy na een lange dag vol sociale interacties.
De ware betekenis achter “niets”
Wanneer je puber zegt “niets,” kan het eigenlijk van alles betekenen:
- “Het was oké, maar ik heb geen zin om het te vertellen.”
- “Er is te veel gebeurd om in één zin te beschrijven.”
- “Het was een vreselijke dag, maar ik wil er niet over praten.” Kortom, “niets” is vaak een afkorting voor “ik heb geen zin om erover te praten”, niet letterlijk dat er niks gebeurd is.
Hoe krijg je meer uit je puber?
Hoewel pubers niet altijd het zonnetje in huis zijn als het gaat om praten, zijn er wel manieren om het gesprek op gang te krijgen.
- Geef ze de tijd
Pubers hebben soms tijd nodig om bij te komen na school. Spring niet meteen op ze af met vragen zodra ze de deur binnenlopen. Wacht tot het avondeten of een moment waarop ze minder afgeleid zijn (dus niet tijdens hun favoriete Netflix-serie). - Stel open vragen
Vermijd vragen waar ze alleen ja of nee op kunnen antwoorden. Vraag in plaats daarvan: “Wat was het leukste dat je vandaag hebt gedaan?” of “Wat vond je vandaag het stomste aan school?” Open vragen nodigen uit tot meer uitgebreide antwoorden. - Praat over jouw dag
Soms helpt het om zelf het voortouw te nemen. Vertel over je eigen dag, inclusief de leuke en minder leuke dingen. Dit kan je puber aanmoedigen om ook hun eigen ervaringen te delen.
Wanneer is het goed om door te vragen?
Als ouder is het soms lastig om te bepalen wanneer je moet doorvragen en wanneer je het moet laten rusten. Als je vermoedt dat er echt iets mis is (zoals pesten, schoolstress of andere problemen), is het goed om subtiel door te vragen. Maar als “niets” betekent dat het gewoon een saaie dag was, dan is het misschien oké om het daarbij te laten.