Wat beeldschermen met de ogen van kinderen doen
Het is nu heel erg in om te roepen dat beeldschermen slecht zijn voor de ogen van kinderen. Dat blijkt gelukkig wel mee te vallen. Hoewel, echt goed is het natuurlijk ook niet.
“Mam, ik denk dat ik een bril nodig heb.” Mijn zoon Felix (destijds 9) zag niet zo goed. Hij kan de sommen op het bord niet lezen, zegt ook de juf. Dus gaan we dit weekend naar een opticien. Mijn man Thomas heeft ook heel slechte ogen, dus hij zal het wel van zijn vader hebben, dacht ik meteen. Toch schrok ik toen ik las dat kinderen last van hun ogen krijgen van beeldschermtijd. Felix houdt heel erg van de iPad. We hebben de tijd die hij erop mag doorbrengen flink beperkt: alleen in het weekend. Maar dat was omdat we het best uit de hand vonden lopen. Elke dag zat hij wel een uur te gamen. Heeft mijn zoon slechte ogen omdat ik zo laks was met iPad? Dat dacht ik natuurlijk.
Lees ook: Altijd maar die iPad, hoe kunnen we ze leren minder te willen gamen?
Gelukkig las ik in hetzelfde stuk dat beeldschermen weliswaar slecht zijn voor de ogen van kinderen, maar dat het geen invloed heeft op het zicht van kinderen. De Amerikaanse arts in het verhaal zei er het volgende over: “Meerdere studies onder grote populaties hebben aangetoond dat schermtijd niet het aantal brildragende kinderen heeft beïnvloed. 90 procent van het risico op slechte ogen is genetisch.” Toch moeten we voorzichtig zijn met de ogen van kinderen. Die ontwikkelen zich namelijk heel snel en het is voor het eerst in de geschiedenis dat kinderen zo dicht op schermen zitten. Dit zijn de tips die de arts gaf om de andere schade aan ogen van kinderen te voorkomen
1. Laat je kind al heel vroeg testen op oogafwijkingen. Kinderen van alle leeftijden, met name 3-jarigen, moeten hun ogen laten testen. Zo kom er al vroeg achter of een kind last heeft van een lui of scheel oog. In Nederland doet het consultatiebureau dat vanzelf.
2. Beperk schermtijd. Er is nog steeds geen bewijs dat beeldschermen echt nadelig effect hebben op de ogen van kinderen, maar je gezonde verstand weet dat te lang op een beeldscherm niet goed kan zijn voor de hersenen van een kind.
3. Ga naar buiten! Er is heel voorzichtig bewijs dat veel buiten spelen voordelig kan zijn voor de bijziendheid van een kind.
4. Kijk even weg. Leer je kinderen om tussendoor even naar de verte te kijken. Te lang naar één punt staren is namelijk ook niet goed.
En die ouderwetse gedachte dat je niet te dicht op de tv mag zitten? Dat is onzin, maar vertel het de kinderen maar niet…
Lees ook: Is de iPad gewoon té leuk voor kleuters?