Wat als je kind echt slordig is?

22.10.2024 15:04


Sommige kinderen hebben gewoon meer moeite met organisatie. Het kan helpen om hen stap voor stap te begeleiden in het ontwikkelen van betere gewoontes. Bijvoorbeeld, begin met het organiseren van hun tas de avond van tevoren, samen met hen. Maak er een routine van totdat ze het zelf kunnen doen.

Je kunt ook beloningen koppelen aan goede organisatie. Als ze een week lang al hun spullen op orde hebben, krijgen ze bijvoorbeeld extra speeltijd of een kleine traktatie. Dit motiveert hen om beter op hun spullen te letten.

Hoe blijf jij kalm als spullen weer eens kwijt zijn

Ja, het kan super frustrerend zijn als je voor de zoveelste keer in de ochtendspits achter een verdwenen gymtas aan moet. Maar probeer te bedenken dat het allemaal een leerproces is voor je kind. Ze leren gaande weg te vinden in de wereld van verantwoordelijkheid en organisatie – en dat gaat met vallen en opstaan. Geef jezelf wat ademruimte en herinner jezelf eraan dat dit een fase is. Over een paar jaar lachen jullie erom (hopelijk).

Wanneer ingrijpen noodzakelijk is

Als je kind echt moeite blijft houden met het bijhouden van spullen, kan het handig zijn om meer structuur in hun dagelijkse routine te brengen. Misschien is er iets anders aan de hand, zoals concentratieproblemen of vergeetachtigheid door drukte op school. In dat geval kan het nuttig zijn om samen met de leraar te kijken hoe je je kind kunt ondersteunen. Soms kan een beetje extra begeleiding of planning een groot verschil maken.

De gouden regel: laat ze leren van hun fouten

Kinderen leren uiteindelijk het beste door zelf fouten te maken. Laat ze de gevolgen ervaren van het kwijtraken van spullen. Als ze hun gymspullen zijn vergeten, dan moeten ze de gymles misschien overslaan. Dit soort ervaringen kan een wake-up call zijn en hen helpen om in de toekomst beter op hun spullen te letten.

 

Lees ook: