Waarom pubers communiceren met één woord (en wat je ermee doet)

28.10.2024 14:00
tiener die op haar telefoon bezig is tiener die op haar telefoon bezig is


“Hoe was je dag?” “Goed.”
“Wat heb je gedaan?” “Niks.”
Welkom in de wondere wereld van de puber, waar complete gesprekken bestaan uit één woord. Waarom doen ze dat, en nog belangrijker: hoe ga jij ermee om zonder gek te worden?

Pubercommunicatie 101

Als je ooit geprobeerd hebt een gesprek te voeren met een puber, weet je hoe frustrerend het kan zijn. De uitgebreide verhalen van vroeger zijn vervangen door een soort minimalistische woordkunst. Maar waarom? Simpel: pubers zitten in een fase waarin ze zichzelf willen losmaken en onafhankelijk willen zijn. Hoe minder ze zeggen, hoe minder kwetsbaar ze zich voelen. Een beetje zoals een geheime code die alleen zij begrijpen.

De kracht van nonchalant blijven

Als ouder wil je alles weten: wie hun vrienden zijn, hoe het op school gaat, of ze écht niets te verbergen hebben (geloof me, ze hebben altijd iets te verbergen). Maar hier is het geheim: door zelf rustig en nonchalant te blijven, maak je meer kans om ze aan het praten te krijgen. Overlaad ze niet met vragen. Een simpele “O, oké” kan soms wonderen doen. Hoe meer je pusht, hoe meer ze zich terugtrekken in hun éénwoordige schulp.

Kies je momenten slim

Pubers praten vaak het meest wanneer je het het minst verwacht. Tijdens een autorit, net voordat ze gaan slapen, of op een moment dat jij eigenlijk te moe bent om op te letten. Dit zijn de gouden momenten waarop ze ineens beginnen te vertellen. Dus als je de kans krijgt, luister dan goed, ook al is het middernacht en wil je eigenlijk naar bed.

Accepteer de stilte

Soms moet je gewoon accepteren dat je puber weinig zegt. Het is geen persoonlijk affront, het hoort erbij. Pubers verwerken ontzettend veel, zowel fysiek als mentaal, en soms zijn ze gewoon uitgeput. Accepteer de korte antwoorden, maar laat weten dat je er bent als ze wél willen praten.

Blijf open en geduldig

Ook al lijkt het alsof je puber in een eenzijdige monoloog is beland, blijf openstaan voor communicatie. Laat zien dat je geïnteresseerd bent, zelfs als het antwoord “niets” is. Het kan soms lijken alsof je tegen een muur praat, maar vroeg of laat zal je geduld beloond worden met een gesprek dat langer duurt dan drie woorden.

Lees ook: Hoe je voorkomt dat je puber de hele dag in bed ligt