Waarom pubers altijd honger hebben (en wat je eraan kunt doen)

16.10.2024 16:04

Je hebt net het avondeten op tafel gezet en terwijl jij je tweede hap nog moet nemen, staat je puber alweer bij de koelkast. “Wat eten we straks?” is hun standaard vraag, alsof een driegangenmenu niet genoeg was. Hoe komt het dat ze altijd honger lijken te hebben? En hoe kun je ervoor zorgen dat ze niet alleen junkfood binnenkrijgen?

Waarom pubers altijd trek hebben

Tijdens de puberteit ondergaat het lichaam van je kind enorme veranderingen. Dit betekent dat ze constant energie nodig hebben om te kunnen groeien. Het lichaam werkt harder, hun metabolisme gaat sneller en hun hormonen schreeuwen om voeding. Combineer dat met hun snelle groei, en het is niet vreemd dat ze altijd op zoek zijn naar voedsel.

Gezonde snacks: hun nieuwe beste vriend

Hoewel je puber het liefst een zak chips naar binnen werkt, kun je dit omzeilen door gezondere opties beschikbaar te maken. Zet de ongezonde snacks achterin de kast en zorg dat er vooraan dingen staan die voedzaam en vullend zijn.

  1. Proteïnerijke snacks
    Pubers hebben vaak proteïne nodig om te groeien en zich energiek te voelen. Denk aan Griekse yoghurt, noten, kaas of een gekookt ei. Deze snacks zorgen ervoor dat ze langer verzadigd zijn, waardoor ze minder snel weer naar de kast rennen.
  2. Volkoren producten
    Brood, wraps en crackers van volkoren granen bevatten meer vezels dan hun witte tegenhangers. Dit helpt om je puber langer een vol gevoel te geven. Combineer een volkoren cracker met hummus of een stuk fruit voor een evenwichtige snack.
  3. Smoothies en shakes
    Voor de ochtenden waarin je puber haast heeft of tussen maaltijden door, kunnen smoothies en proteïneshakes een goede oplossing zijn. Voeg wat spinazie, fruit en proteïnepoeder toe om er een gezonde, vullende snack van te maken.

Vergeet hydratatie niet

Soms verward je puber honger met dorst. Zorg ervoor dat er altijd voldoende water beschikbaar is. Voeg een paar schijfjes citroen of komkommer toe om het water aantrekkelijker te maken.

Hoe je zelf zen blijft

Als ouder is het soms frustrerend om constant voedsel in huis te moeten hebben voor je altijd-hongerige puber. Maar onthoud dat dit een tijdelijk stadium is. Ze groeien als kool en hun eetlust is een reflectie van hun groeiende lichaam. Maak gezonde snacks eenvoudig toegankelijk en zorg ervoor dat er altijd een maaltijdplanning is – zo voorkom je dat je puber voor de vijfde keer die dag vraagt wat het avondeten is.