Waarom kinderen tot 2015 geen popcorn uit de magnetron meer mogen
Barbara en de kinderen eten heel vaak popcorn. Maar nu las ze welke giftige stoffen er in de magnetronversie zitten. Pas in 2015 is het weer veilig, maar dan is het niet meer nodig, want hoezo was er opeens een magnetron voor nodig om popcorn te maken?
Ik vind het zó gezellig, in het weekeinde, als het regent, lekker om vier uur een dvd’tje aan zetten. Tegen elkaar aankrullen op de bank. Voor de zestiende keer kijken hoe WALL-E en zijn witte robotvriendinnetje op zoek zijn naar groene dingetjes op een verwoeste planeet. Twee jongetjes tegen me aan (en dan stiekem ondertussen heel neurotisch facebook afstruinen).
Dan bak ik popcorn, zoveel als ze willen. Het leek me altijd beter dan chips, minder vet. En hoe erg kan het zijn, er zitten alleen maar maispitjes in die zakjes – en een heleboel zout of suiker (wij doen zout). Het is altijd een succes. felix (7) eet er handenvol van en bij elk popcorntje dat Morris (2) pakt, stoot hij me aan, kijkt me recht aan en zegt, zwaaiend met zijn hand: “MMMM. LEKKER.”
Goor
Toch knaagde er iets. Er zit iets goors aan die kant en klare zakken die je in magnetron doet. En ik dacht ook altijd: hoezo is er opeens een magnetron nodig om popcorn te maken? Zo’n knetterende deksel op een pan is toch veel leuker?
En toen las ik dit: Een stuk over een toxicoloog die geen popcorn uit de magnetron
eet: Olga Naidenko, senior wetenschapper bij de Environmental Working Group (Werkgroep Milieu).
Chemicaliën
Het probleem: aan de binnenkant van de zak zitten chemicaliën zoals perfluoroctaanzuur (PFOA) die behoren tot een klasse van bestanddelen die in verband gebracht zijn met onvruchtbaarheid bij mensen, volgens een recent onderzoek. Bij dierproeven veroorzaken de chemicaliën lever-, zaadbal- en alvleesklierkanker. Uit onderzoek blijkt dat de chemische bestanddelen in de magnetron verdampen en in je popcorn terechtkomen. ‘Ze blijven jarenlang in je lichaam en stapelen zich daar op’, zegt Naidenko.
Dat is de reden dat onderzoekers bezorgd zijn dat de hoeveelheid in mensen wel eens de hoeveelheid zou kunnen benaderen die in proefdieren kanker veroorzaakt. In een vrijwillig EPA (= US Environmental Protection Agency; Milieudefensie) plan hebben DuPont en andere fabrikanten beloofd om langzamerhand te stoppen met PFOA zodat het in 2015 niet meer voorkomt. Maar tussen nu en dan zullen er wel nog miljoenen zakken popcorn verkocht worden.
Natuurwinkel
Toen ik dat las, ben ik meteen naar de natuurwinkel gegaan, heb daar maispitjes gehaald, en heb ze gebakken in een soeppan met een heel klein beetje zonnebloemolie en de deksel erop. Werkt nog steeds perfect. Zondagmiddag serveerde ik het, met een beetje zout erover.
Het commentaar van de 2-jarige jury: “MMMM. LEKKER.”
Tot 2015 blijf ik erbij! Misschien kan ik dan ook afleren om de hele tijd naar mijn telefoon te staren als we samen een filmpje kijken.
Tips
• Serveer de popcorn in een stukje bakpapier waar je een puntzak van maakt, dan eten ze er minder van.
• Nu je niet meer vast zit aan die magnetronzak, bepaal je zelf de hoeveelheid popcorn én zout of suiker.
• Geef ze ook een puntzakje met komkommer, appeltjes, of cherrytomaatjes erbij.
Bron: https://www.ahealthylife.nl/