Waar zit de @$*&^@ uit-knop bij een peuter?
Annemieke’s dochter staat altijd ‘aan’. Dat is ongelooflijk vermoeiend. Maarja, wat doe je eraan? Waar zit dat ‘uit’-knopje bij een peuter?
Tijdens een Skype-gesprek met E. zat haar zoontje braaf naast zijn moeder op de bank met z’n Paw Patrol etui te spelen, zo’n 20 minuten lang. Zoë heeft in diezelfde 20 minuten voornamelijk de hond lastig gevallen en de kussens van onze bank op de grond gesmeten. Ook kreeg ze een woedeaanval toen ze niet in de iPad mocht bijten, heeft ze 76 keer de lamp in de woonkamer aan en uit gedaan, drie krijtjes in d’r mond gestoken en vijf keer de koelkast opengemaakt. Uiteindelijk moest ik het gesprek beëindigen omdat ze een pot pindakaas (die ze uit het keukenkastje gejat had) kapot liet vallen.
Peuter-yoga? Bach bloesems? Valium?
Die avond belde ik E. nogmaals en verzocht ik haar half-jankend haar geheim te delen. “Waarom is jouw kind zo kalm? Mediteren jullie samen? Ga je soms naar peuter-yoga? Geef je ‘m Bach bloesems? Ligt het aan die etui met die domme honden erop? Worden ze daardoor misschien rustig? Zo ja, waar kun je die kopen? Heb je ‘m onder hypnose gebracht? Is ‘ie altijd zo chill of belde ik toevallig toen ‘ie in slaapstand stond? Je kind dan hè, niet je mobiel. Zeg het me gewoon, please! Zelfs als je ‘m voor deze ene keer een beetje valium of een bodempje whiskey hebt gegeven. Ik beloof je dat ik Jeugdzorg niet zal bellen.” E. dacht diep na, maar had helaas geen nuttig antwoord of advies. “Hij is gewoon rustig. Die van jou is trouwens wel een druktemakertje hoor.”
Druktemakertje
Zoë een druktemakertje? Muhaha, dat is nogal een understatement. Ook bij gesprekken met andere gezinnen uit de moeder en baby groep zie ik allemaal jongens en meisjes lief in de kinderstoel of op schoot zitten en naar het beeldscherm staren. Mijn dochter houdt het na 4 seconden tegen de iPad brabbelen voor gezien en gaat dan vrolijk verder met blokken gooien, boeken vernielen of eisen dat we met de hond gaan ‘WAN-UH-UH’. Gaan we eenmaal wandelen dan zit ze niet relaxed in de kinderwagen, maar is ze druk bezig met rennen waar dat niet handig is (en valt dus haar knieën kapot). Ook moeten alle stokjes verzameld, alle bomen geaaid en alle stenen in plassen gegooid worden. Zoë heeft voor zichzelf nogal een dagvullend programma gemaakt. Ik word al moe bij het idee.
Semi-comateus op de bank hangen
Naast erg moe, word ik ondertussen ook gek. Want 24/7 aan staan, betekent dat mijn dochter 24/7 toezicht en entertainment nodig heeft. Leer haar dan om alleen te spelen, zeg je? Doen we ook, maar dan probeert ze zichzelf om te brengen. Naast een druktemaker is ze namelijk ook nogal roekeloos. Rent van boom naar sloot naar hond naar zandbak en weer terug – dat alles met in één hand haar waterbeker en in de andere een zelfgevonden stok die helaas meer op een speer of dolk lijkt. Geen flauw idee van wie ze dit temperament heeft. K. is liever lui dan moe en speelt ‘t liefste met z’n Playstation. Zelf was ik tot m’n dertigste nog wel redelijk actief, maar sinds ik moeder ben, hang ik in mijn vrije tijd alleen nog maar semi-comateus op de bank. Een voorbeeld dat mijn dochter helaas niet opvolgt.
Duracell-konijntje
Van ‘s ochtends vroeg half 7 tot ‘s avonds half 9 gaat ze door. Vol power, net als een Duracell-konijntje. Hebben we geluk, dan slaapt ze tussen de middag bijna anderhalf uur. Hebben we pech (en dat is meestal het geval) dan duurt het middagdutje nog geen 40 minuten en kan ik na mails checken en koffie drinken weer verder gaan met continu achter mijn peuter aanrennen. Met andere woorden: Zoë staat altijd aan. Waarom? Geen flauw idee. Te veel suiker? Nee, krijgt ze niet. ADHD? Hyperactief? Zou kunnen, maar om met anderhalf al met de diagnose van gedragsstoornissen te beginnen, lijkt me een beetje vroeg. Toch maar aan de peutermeditatie of de valium dan? Of hoort dit ‘altijd aan staan’ misschien bij de leeftijd en hebben alle andere peutermoeders ergens een snooze-button gevonden? Zo ja, waar zit die uit-knop? Vertel het me, please!
Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.
Lees ook: Lief blijven terwijl je peuter je slaat, hoe doe je dat?