Vergeet fruit, geef gewoon een vitaminepil!
Fruit heeft bij ouders vaak een soort mythische status. Fruit móet. Want: er zit vitamine C in. En zonder vitamine C gaan kinderen dood. Het Voedingscentrum zegt tenslotte: twee stuks fruit per dag. Dus gaan er iedere zaterdag in de Albert Heijn massaal zakken met pluk-appeltjes en doosjes biologische kiwi’s over de toonbank. Die dan weer beschimmeld in de biobak belanden, omdat menig kind stelselmatig weigert fruit te eten. En daar lig je dan ‘s nachts weer klaarwakker in bed, te piekeren over die op handen zijnde scheurbuikaanval. Niet nodig. Want zoveel vitamine C zit er dus niet in fruit!
Ik ben gezegend met twee notoire fruitmonsters. Als het aan de Terroristen lag, aten ze dagelijks een kilo fruit. Mijn dochter heeft zelfs liever fruit, dan koek of snoep (mijn zoon zou zover dan weer niet willen gaan). Ik heb me dus eigenlijk nooit druk gemaakt om hun vitamine-intake. Maar dat is voor heel veel ouders anders. Een vriendin van mij heeft een zoontje en dat jochie weigert gewoon pertinent. Geen aardbei gaat er nog naar binnen. Het kind wil namelijk alleen maar patat en Knijpfruit. En dus is mijn vriendin hysterisch, want hoe moet dat dan met zijn vitamines? Gelukkig kunnen zij en al die andere appel forcefeedende ouders de fruitstrijd staken en gewoon een potje pillen kopen.
Natuurlijk, een appeltje is gezond. En het geeft je als ouder een beter gevoel om je kind een bakje druiven te zien eten, dan een zakje chips. Maar eigenlijk is fruit niet veel meer dan dat: een onschuldig tussendoortje, dat ons als ouders een goed gevoel geeft. Fruit is namelijk eigenlijk vooral goed om wat er níet in zit: calorieën. Je kunt je kind beter een banaan geven, dan een surprise-ei. Eet je kind namelijk die banaan op, dan is de kans aanzienlijk dat hij geen zin meer heeft in dat surprise-ei. En dat scheelt toch weer een rondje tandarts en een tripje naar de obesitaskliniek. Maar voor de vitamínes hoef je dat fruit dus niet persé zo te pushen. Wist je bijvoorbeeld dat er in onze populairste vrucht, de appel, nauwelijks vitamines zitten? Een appel bevat evenveel vitamine C als één aardappeltje, of een plakje gebakken lever. En daarnaast zitten er ook nog eens geen andere vitamines in, zoals bijvoorbeeld vitamine D, of B12, die je hard nodig hebt en waarvan steeds vaker blijkt dat Nederlandse kinderen er een gebrek aan hebben. Wat er wél in fruit zit is suiker en zuur, wat dan weer funest is voor die kindertandjes. Je kind de hele dag door aan de winegums, dat moet je natuurlijk echt niet willen. Maar een hele dag door aan de appels, is eigenlijk stiekem gewoon net zo slecht.
LEES OOK: Hoe overtuig ik mijn peuter dat hij moet eten?
Bovendien is het aantal soorten fruit dat dan wél relatief veel vitamine C bevat, behoorlijk klein. In appels, druiven en peren zit bijvoorbeeld nauwelijks iets, dat is eigenlijk alleen maar suiker en een beetje water. Lekker, maar voedingswaardetechnisch echt geen hoogstandje. Daarvoor moet je je toch wenden tot de citrushoek, waar veel kinderen dan weer niet echt blij van worden. Want probeer de gemiddelde peuter maar eens een grapefruit in z’n maag te splitsen, de moeder die dat lukt verdient eigenlijk een medaille.
Is het erg, als je kind niet aan die dagelijkse twee stuks fruit komt? Nee dus, eigenlijk niet. Aanbevolen wordt om per dag 70 milligram vitamine C tot je te nemen en daar zit je gewoon best wel snel al aan. Want in sapjes zit bijvoorbeeld ook al vitamine C. Niet dat je je kind nou meteen dagelijks een liter sinaasappelsap moet laten atten, maar met twee glaasjes van het één of ander kom je echt al een heel eind. En de Kruidvat heeft niet voor niets van die gezellige potjes pillen, die op winegums lijken, waar je kind er dan dagelijks juichend één van achterover gooit. Misschien voelt het minder goed dan je kind zien knagen aan dat appeltje, maar je weet in ieder geval zeker dat het kinderdagverblijf niet gaat bellen omdat Daantje tekenen vertoont van scheurbuik. Het doel heiligt tenslotte altijd nog de middelen, zeker als het gaat om kinderen.
Dus haal vooral die appels en bananen, want wie niet waagt, die wint ook niet. Maar pak ook dat surprise-ei maar mee. Die doop je dan gewoon even in de Knijpfruit. Een beetje vitamine C, een beetje suiker, een beetje vet, kortom: de schijf van vijf al bijna weer gehaald. En zo is iedereen weer gelukkig en gezond.
Lees ook: Hoeveel melk mag een peuter? Wij zoeken het voor je uit.
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.