Heerlijke vegetarische chili met tortilla- en avocadosalade
Je kinderen groente laten eten lijkt soms een mission impossible. Dus ben je als moeder altijd op zoek naar dat ene recept waar groente in zit en wat er vrolijk in gaat. Bij Jamie Oliver zagen we dit recept voor een heerlijke chili met een frisse salade ernaast. Niet moeilijk om te maken, fijn als er mensen komen eten (je maakt net zo makkelijk een pan voor tien personen) en een supergoede manier om wat groente in je kinderen te krijgen.
Hier komt ie!
(vier personen)
De chili en de rijst
– 1 chilipeper
– 1 rode ui
– 1 theelepel zoete gerookte paprika
– 1/2 theelepel komijnzaad
– 1-2 tenen knoflook
– een bosje verse koriander
– olijfolie
– 1 rode en 1 gele paprika
– 400 gram kikkererwten
– 400 gram zwarte bonen
– 700 gram gezeefde tomaten
– 250 gram gekookte witte rijst
De salade
– 4 kleine maistortilla’s
– 2 rijpe avocado’s
– drie grote eetlepels magere yoghurt
– 2 limoenen
– 1 romaine sla
– 1/2 komkommer
– 1 verse rode peper
– een hand rijpe cherrytomaten
Doe de chilipeper, de gepelde en gehalveerde rode ui, de paprika’s en het komijnzaad in de keukenmachine, en pers de ongepelde knoflooktenen in een knoflookpers en voeg dit ook toe. Doe de steeltjes van de koriander erbij (hou de korianderblaadjes apart) en twee eetlepels olie. Hak dit met de machine allemaal fijn en door elkaar.
Gooi dit mengels in een pan op hoog vuur en voeg de uitgelekte kikkererwten, zwarte bonen, gezeefde tomaten toe, en doe er een snufje zout en peper bij. Roer dit goed door en doe de deksel op de pan.
Vouw de tortillas doormidden, snij ze in reepjes van ongeveer een halve centimeter en verdeel deze over een bakplaat. Doe ze even in de oven (200 graden) totdat ze goudbruin zijn.
Doe het grootste deel van de korianderblaadjes, een snufje zout en peper, een halve gepelde avocado, de yoghurt en het sap van twee citroenen in een kan en maak er met een handmixer een glad geheel van.
Kijk daarna even hoe het gaat met de chili, en voeg naar smaak eventueel zout of peper toe. Laat de deksel daarna van de pan. Maak na ongeveer tien minuten een poeltje middenin de chili. Doe hier de rijst in en doe de deksel weer op de pan om de rijst nog een paar minuten goed te verwarmen.
Haal de goudbruine tortillas uit de oven en doe ze in een schaal, snij de sla in grote stukken en voeg deze toe. Bedek dit met de in stukken gesneden avocado’s. Verwijder de schil van de komkommer en snij deze in stukjes en gooi hem over de sla. Doe je zelfgemaakte dressing over de salade, pak de korianderblaadjes en de cherrytomaatjes en verdeel deze over de sla. Maak het af met wat gezellige kloddertjes yoghurt en serveer bij de chili.