Vanavond hoeven de kinderen hun bordje niet leeg te eten (dat scheelt gedoe!)
Zit jij elke avond met een mopperende dreumes, peuter of kleuter die zijn bord niet wil leegeten? Geen nood, want je bord leeg hoeft helemaal niet. Lees hier waarom.
Lees ook: Die muffin ziet er ziek uit; en 10 andere supergoede redenen waarom kinderen iets niet kunnen eten
Baal jij er ook zo van als je kind zijn bord niet leeg eet? Snappen we helemaal, maar er is een Amerikaanse Universiteit die er research naar heeft gedaan, en dit was de uitkomst: laat kinderen zelf bepalen hoeveel ze eten, anders leren ze nooit maat houden.
Ik vind het een verschrikking, dat gedoe met kinderen die niet willen eten.
Soms gaat het zo:
Felix: “Hoeveel happen moet ik?”
“Ik wil het er niet over hebben. Ga gewoon eten.”
“4?”
“Nee, ik weet het niet. Gewoon eten.”
“5?”
“Eet!”
Of zo:
Na twee happen klinkt het al: “Ik hoef niet meer.”
Wat doe je dan?
Ik kies elke keer een andere tactiek:
“Oké, maar je krijgt ook niks anders.”
“Wàt nu al?!? Eet door!”
“Nog 10 happen!” Hij: “Nee, 3!” Ik: “Oké, 5.”
Soms kies ik voor heel weinig opscheppen, zodat hij zijn bord wél een keer kan leegeten. Dat leek me motiverend, maar ik kan u vertellen: het maakt geen flikker uit.
Gelukkig dus dat het Voedingscentrum zegt: ‘Maak van je bordje leeg eten geen verplichting.” Dat gaat een hoop stress schelen vanavond!
Dit is het stuk:
Moet je als ouder je kind verplichten om zijn of haar bord leeg te eten? Nee, want het kan later negatieve gevolgen hebben voor het eetpatroon van het kind.
In Amerikaans onderzoek naar pubers wordt deze conclusie ook getrokken: dwingen tot eten kan averechtse effecten hebben. Beter is het een kind zelf te laten aangeven wanneer het vol zit.
Letten op prikkels
Als je kinderen namelijk dwingt tot het leegeten van hun bord kan dat het interne hongergevoel verstoren. Kinderen gaan dan minder letten op verzadigingsprikkels. Dit zijn de prikkels die het gevoel geven dat je ‘vol’ raakt. Doordat kinderen leren dat alles op moet, zou het op latere leeftijd kunnen leiden tot overgewicht.
3 tips voor ouders
Maar een kind moet wel voldoende en gezond eten. Hoe doe je dat dan als ouder? Het is belangrijk van jongs af aan een goede basis te leggen en ontspannen om te gaan met eten:
1. Blijf stimuleren om te proeven, zonder te dwingen om het hele bord leeg te eten. Het duurt soms wel 10 tot 15 keer voordat een kind iets lekker vindt.
2. Gebruik eten niet als troost, straf of beloning. In veel gezinnen is een toetje zoals magere vla of (vruchten)yoghurt een onderdeel van de maaltijd. Je kunt het beter niet als beloning gebruiken voor het opeten van het hoofdgerecht. Anders leer je het kind dat het eten van bijvoorbeeld groenten beloond moet worden en daarmee ‘niet lekker’ is. Dus ook al is niet alles op, geef je kind wel gewoon een toetje. Ook kan het kind zichzelf later troosten of belonen met eten. Dat kan leiden tot overgewicht.
3. Schep niet teveel op, of laat een kind zelf opscheppen. Een kind moet zelf leren wanneer hij of zij voldoende heeft gegeten.
Het onderzoek
Naar voeding en opvoeding van jonge kinderen is al veel onderzoek gedaan. Het Amerikaanse onderzoek (pdf, 0,7 MB) richtte zich op kinderen van gemiddeld 14 jaar. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat door het uitoefenen van te veel controle en druk je kind niet leert wanneer het voldoende heeft gegeten.
Bron: Voedingcentrum, Maak van je bordje leegeten geen verplichting
Lees ook: 10 Manieren om je peuter aan het eten te krijgen