Twee maanden betaald verlof voor vaders? Ja, graag!
De PvdA wil dat ouders na de geboorte van kind zes maanden betaald verlof krijgen om voor hun baby te zorgen. Minstens twee maanden daarvan zouden voor de vader moeten zijn. Kamerlid Keklik Yücel gaat daarover woensdag in debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Wij stemmen in ieder geval volmondig ja. Het zou eens tijd worden!
Nederlandse vaders moeten het na de geboorte nog steeds doen met twee luizige ‘papa-dagen’. Net genoeg tijd dus om de vernix van het bolletje van hun kersverse baby af te aaien en naar het gemeentehuis te rennen om de spruit aan te geven. En daarna is het weer hop, het maatpak aan en naar kantoor om verder te carrièretijgeren. Knuffelen, wennen, hechten? Dat doet papa maar op zondag, nadat hij het vlees is komen snijden.
In menig West-Europees land is het niet meer dan normaal dat ook vaders een flinke periode verlof opnemen, nadat ze een kind krijgen. En dat is toch eigenlijk ook niet meer dan logisch? Want hoezo zou een man geen tijd hoeven doorbrengen met zijn baby? Er worden bij zo’n bevalling tenslotte niet alleen een kind en een moeder, maar net zo goed een vader geworden. En die heeft ook tijd nodig om zich zijn nieuwe rol eigen te maken, te leren voor zijn kind te zorgen en er een band mee op te bouwen. Het is tenslotte niet voor niets dat zoveel landen ver boven Nederland staan op de sporten van de emancipatieladder. Want in die landen bestaat er niet zoiets idioots als ‘papa-dag’, waarop de vader een dagje ‘oppast’ op zijn eigen kinderen. De vader vadert daar gewoon, net zoals de moeder moedert. En daarom kan mama net zoveel naar kantoor als papa. Omdat de rolpatronen daar niet in de pruimentijd zijn blijven steken, zoals hier.
Lees ook: Vaderschapsverlof, zo kan het dus ook.
Lodewijk Asscher hield ons op Prinsjesdag een vette worst voor: in plaats van twee, wel vijf héle dag vaderschapsverlof. Nou, chapeau hoor, wat een luxe… Dan kan papa na de aangifte misschien ook nog wel een luiertje verschonen, of een rondje maken met de kinderwagen, voor hij weer met zijn aktentas de deur uit rent. Kamerlid Yücel vindt die verlenging ook nogal magertjes en pleit daarom voor de Scandinavische aanpak: zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof en daarna dus nog eens zes maanden ouderschapsverlof. Go Yücel, onze stem heb je en die van een heleboel vaders waarschijnlijk ook.
Ruil Asschers vijf krenterige dagen vanaf 2017, maar gewoon meteen in voor de zes maanden van Yücel. Of, als we dan toch lekker on-Calvinistisch uit de band springen, waarom niet gewoon meteen nu al? Blije mama, blije papa, blije baby. Dus waarom dan eigenlijk nog Kamervragen stellen?
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.