Herken de persoonlijkheid van de ouder aan zijn/haar traktatie!
Julie komt inmiddels al bijna een jaar regelmatig bij het kinderdagverblijf en heeft in die tijd legio traktaties en afscheidscadeautjes langs ziet komen. Ze is er inmiddels achter de er verschillende type traktatie-ouders bestaan.
Type 1: de gewoonweg lazy ouder
Soms vind ik een random speelgoedje terug in het mandje waar de spullen van mijn zoontje in bewaard worden en blijkt bij nadere uitleg van de leidster dat er een kindje jarig is geweest. Kijk, geen tijd en knutselzin begrijp ik volkomen (zie volgende categorie), maar lieve lazy ouders, er mag best érgens uit blijken dat we met een traktatie van doen hebben.
Type 2: de -oh shit hij moet ook nog een traktatie-ouder
De goedbedoelde traktatie die makkelijk verkrijgbaar is, maar waar net iets meer moeite in is gestopt. Ik val zelf in deze categorie. Voorbeeldje: wij hebben dit jaar kleurige badspeeltjes uitgedeeld, maar wel overal een kaartje aangehangen met “hoera, 1 jaar!”. Een andere traktatie die ik dit jaar veelvoudig in deze categorie zag langskomen waren kleine boekjes met de naam van de jarige erop geschreven.
Type 3: de -oh yes, we mogen nog een traktatie verzinnen-ouder
Lijkt op categorie 2, maar neemt net iets meer tijd om zijn plan tot uitvoer te brengen. Een rijstwafel met het hoofd en de beentjes van een schaapje erop geplakt, zelfgevouwen bootjes met rozijntjes aan boord, een lieve verpakking met bellenblaas en een pakje nijntje-biscuitje in een mooi folietje met een strikje erop. Dat werk.
Type 4: de super-attente ouder
Ik had er niet eens bij stil gestaan, maar er zijn dus ook nog ouders die naast een klein uitdeelcadeautje ook nog een groepstraktatie regelen. Laatst vond ik én een uitdeelboekje in het mandje én bleek de groep ‘s ochtends gezellig feestelijke minikrentenbolletjes gegeten te hebben. Wauw. Dit zijn de ouders die ook nog eens een aparte traktaties voor de leidsters regelen. Goed bezig, ouders type 4!
Type 5: de mega-creatieve ouders
Te herkennen aan: extreem professionele en tijdrovende bouwwerken waar minstens 2 soorten scharen, een fotoprinter, 8 exotische vruchten, ecologische lijm, glitter washi tape en/of gekleurde saté-prikkers aan te pas zijn gekomen. Grappig detail, de onmiddellijke aanname bij het zien van dergelijke traktaties is dat de ouders in kwestie zeeën van tijd over hebben, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Zo was ik er getuige van toen mijn beste vriendin na een lange dag co-schappen lopen ‘s avonds ook nog eens paddenstoelen aan het knutselen was uit een ingewikkelde constructie van mandarijntjes, vouwblaadjes, uitgeknipte stippen en bellenblaas. Gratis tip voor deze ouders: een tandje minder mag ook, neus eens rond bij de type 3 of 4 categorie. Scheelt niet alleen tijd en geld, maar ook een hoop gestress de avond van te voren.
ZIE OOK: Wat je dus echt NIET moet doen op het kinderdagverblijf