Tips voor de startende stiefmoeder

28.09.2019 05:00
stiefmoeder stiefkinderen


Barbara’s vriendin Monique is verliefd op een gescheiden man met kinderen. Terwijl Monique kinderen alleen maar kent van tv-reclames en schreeuwerige verjaardagsfeestjes van haar nichtje. En nu weet ze niet wat ze moet doen als haar stiefkinderen om 9.00 uur ’s ochtends aan haar vragen of ze ijs mogen. Me-to-We zette een aantal zaken op een rijtje voor startende stiefmoeders. En onthoud: Elke stiefmoeder die haar best doet verdient waardering en respect, want het is een moeilijke en soms ondankbare taak.

1. De moedertroon…
…behoort toe aan de moeder. Je zult altijd een stiefmoeder blijven en nooit de échte moeder worden. Het is heel belangrijk om dat te onthouden, want zo voorkom je teleurstellingen voor jezelf en beperk je het loyaliteitsconflict van je stiefkindje. Als je hier echt moeite mee hebt bedenk dan dat het ook geen zin heeft om te zeggen: ik wil graag een konijntje zijn.
Stiefmoeder betekent niet dat je geen bijzondere rol hebt. Het betekent wel dat je stiefkind soms liever heeft dat zijn echte moeder kippensoep voor hem maakt als hij ziek is. Probeer je niet gekwetst te voelen, maar je bewust te zijn van de mooie rol die je wel hebt.

LEES OOK: 18 dingen die je nooit moet zeggen tegen een stiefmoeder

2. Haast
Een nieuw gezin vormen kost tijd en gaat niet vanzelf. Onderzoek wijst uit dat het gemiddeld tussen de drie tot zeven jaar duurt voordat er een nieuwe stabiele gezinssituatie is bereikt. Verwacht dus niet dat je na een half jaar of zelfs anderhalf jaar al in een harmonieus gezin leeft. Als het wel zo is, prima, leuk zelfs. Maar als het niet zo is, verwijt het vooral jezelf niet. Geef het tijd. En geniet van de mooie momenten die er ongetwijfeld voor dat harmonieus samenwonen al zijn.

3. Blijf jezelf
Het heeft geen zin om een rol te spelen. Uiteindelijk woon je samen in een huis en niemand houdt het vol om de hele dag lachend, knutselend of koekjesbakkend door het leven te gaan. Als jij jezelf bent, weten de kinderen des te sneller waar ze aan toe zijn. Grote kans dat je trouwens niet alleen jezelf vermoeid met je Mary Poppinsrol.

4. Ergernis
Je mag je best ergeren. Probeer alleen je frustratie en woede niet af te reageren op de kinderen. Uiteindelijk zal dat je relatie niet ten goede komen. Ook al hebben ze het bloed onder je nagels vandaan gehaald, jij bent en blijft de volwassene, dus laat het langs je afglijden. Geef aan wat je grens is en als die grens wordt overschreden spreek dat dan kalm uit. En bel daarna een vriendin om stoom af te blazen en onthoud: je bent heus niet de eerste moeder die haar kindertjes achter het behang wil plakken.

5. Ruimte
Een nieuwe situatie is verwarrend voor veel kinderen. Opeens zijn hun ouders niet alleen gescheiden, maar ook nog eens verliefd op een nieuw iemand. Geef kinderen de kans om aan je te wennen. Probeer niet te forceren, maar elkaar te leren kennen. Neem tijd voor de kinderen. Lees ze eens een verhaaltje voor of ga een keertje met ze naar de speeltuin en klets dan vooral over van alles en nog wat (wees niet verbaasd als een gesprek met jongens van een bepaalde leeftijd altijd weer uitkomt bij dino’s of de ruimte, het schijnt een normale fase te zijn).

6. Ondankbare taak
Als stiefmoeder neem je een verzorgende rol op je. In hoeverre ligt aan de afspraken tussen jou en je partner, maar het zal heus voorkomen dat jij een keer kookt, het kleintje van school haalt of opeens kastanjedieren staat te maken omdat het daar nou eenmaal de tijd voor is. Een moeder krijgt onvoorwaardelijke liefde terug voor al die keren dat ze door de regen fietste, een stiefmoeder krijgt dat niet. Toch is de verzorgende rol voor een deel jouw rol en het helpt ook bij het opbouwen van een band.

7. Geen autoriteit
Veel stiefmoeders beginnen te snel met moederen. Soms kan het gebrek aan autoriteit bij de kinderen kan zorgen dat je je machteloos voelt. Onthoud: het is niet de schuld van de kinderen en niet jouw schuld dat ze niet luisteren. De band is gewoon nog niet genoeg ontwikkelt. Bespreek het eventueel met je partner. Maak afspraken over regels en taken en wie ze uitvoert.

8. Steun
Je hebt steun nodig. Van je vriendinnen, jouw familie zijn familie. Maar vooral van je partner, want het kan behoorlijk eenzaam voelen om zonder geboortebewijs te moederen.

9. Loyaliteitsconflict
Heel veel kindertjes kampen hiermee: want soms voel je als een mama, maar je bent mama niet. En wat als ze jou als een mama zien, hoe denkt hun eigen moeder daar dan over? En verraden ze mama daar dan niet mee? Dit zijn grote vragen voor hele kleine mensjes. Probeer te begrijpen dat er een hoop verwarring meekomt met het intrede van een stiefmoeder en dat alleen geduld en tijd dat wegneemt.

10. Schuld
Veel vrouwen leggen de schuld bij zichzelf neer als het niet vanzelf gaat in het nieuwe gezin. Maar dat is zinloos. Er is nog geen gedeeld verleden er zijn nog weinig grappige, lieve, mooie herinneringen om op terug te vallen. Die moeten nog gemaakt worden. Eigenlijk ben je een soort nieuwbouwwijk waar nog geen enkel terras of bioscoop in is gesticht, laat staan een speeltuin. Jezelf de schuld geven heeft geen zin. Beter is het om niet overal iets achter te zoeken en soms ook dingen van je af te laten glijden en gewoon stug verder te bouwen.

11. Hellup het gaat niet vanzelf… dat stiefmoederen
Nee, dat klopt. Het is heel hard werken. En je kunt behoorlijk door de mangel worden gehaald, maar aan het eind van de dag zijn het kindertjes. Lieve kindertjes met het verdriet van twee ouders die niet meer bij elkaar zijn. Als het voor jou al verwarrend is, hoe is het dan voor zo’n kleintje? Dus, huppakee, de schouders eronder je kan het.

LEES OOK: Scheiden zonder lijdende kinderen? De 14-jarige Suzan geeft tips!