Spitsuurkoken voor kinderen (maar dan gezond!)
Gezond koken voor kinderen. In het weekend gaat dat nog wel, maar als je haast hebt, zoals elke andere dag van de week, schiet het er weleens bij in. Barbara ondervroeg een diëtiste en kwam thuis met een tas vol handige trucs!
“We gaan naar de dieteresse,” zegt Felix op de fiets. “Die is altijd op dieet, toch?”
Haha. Nee schat, die gaat mij helpen om voor jullie elke dag gezond te koken, ook als ik haast heb. Want in het weekend gezond koken, dat vind ik niet moeilijk, maar doordeweeks heb ik nog weleens de neiging om te gaan smokkelen. Macaroni met ham en kaas. Pasta met tomatensaus en een worstje. Een broodje hamburger met een stuk komkommer.
Dát zijn de maaltijden waar ik niet trots op ben.
Gelukkig komt het relatief weinig voor, maar ik vind het wel een ding hoor, elke dag die gezonde maaltijd.
Echt leuk vond ik het daarom om een keer met een diëtiste door mijn supermarkt te lopen. Er is nu een actie van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Albert Heijn en het Vinkje waarbij er elke zaterdag in 200 supermarkten een diëtist aanwezig is. En Carine Christiaanse (van INbalans voeding en coaching) nam vandaag even de tijd voor mij en Felix, die ik had meegelokt met de mededeling dat we óók vast snoep voor Sint Maarten zouden kopen. Zijn eerste vraag was dan ook: “Bestaat er gezond snoep?”
“Nee,” lachte Carine. “Dus je moet niet te vaak snoep eten. Maar als je dan een enkele keer snoep eet, moet je je daar dan ook weer geen zorgen om maken. Gewoon genieten.”
Ik stuurde Felix daarop weg met een leeg boodschappenmandje en de mededeling: “Gooi maar vol met snoep, dan haal ik er straks wel weer uit wat ik te veel of echt te zoet vind.”
Nou, dat hoef je een kind niet twee keer te zeggen natuurlijk.
Carine en ik konden aan de slag. Op de fruitafdeling troffen we elkaar. We liepen alle schappen door en ik maak nu even een handig lijstje van de dingen die bij mij bleven hangen.
Mijn absolute shortlist van haar tips:
- Om kinderen te laten wennen aan nieuwe smaken is het heel handig om verschillende soorten groente te mengen. Neem bijvoorbeeld als basis een groente die ze zeker eten en serveer daarnaast iets dat nog moeten leren eten.
- Maar als je bijvoorbeeld een hele pompoen hebt versneden, geef je ze normaal gesproken alleen dat. Gebruik daarom ook groente uit de diepvries, want het is een kleine moeite om daar ook een paar blokjes van door de soep / curry / pasta te doen. Zo loop je minder risico dat ze die ene groente vandaag niet lusten en dus helemaal geen groente eten.
- Carine’s motto is: doe gewoon je best en voel je niet schuldig als het een keer niet lukt, een supergezonde maaltijd te serveren. Morgen is er weer een dag. En overmorgen.
En dan nu de lange versie. Zó krijg je snel een maaltijd op tafel die kinderen lekker vinden die zo gezond mogelijk is.
- Zelf je groenten snijden is altijd het beste, maar als je haast hebt, grijp dan alsjeblieft gewoon naar gesneden groente, want daarmee heb je heel snel groente op tafel, wat natuurlijk altijd beter is dan geen groente omdat je geen tijd had.
- Gesneden groente uit de vriezer is nóg beter, want dat is vers van het land ingevroren. Verse gesneden groente is wat ouder en bevat ook wat conserveringsmiddelen.
- Wist je dat er ook pompoenblokjes en koolraap uit de vriezer bestaat? Heel handig om heel snel soep mee te maken!
- Koop eens groente en fruit die wat zeldzamer en onbekender zijn. Die zitten nog niet zo in de massaproductie waardoor er meer voedingsstoffen in zitten. In de herfst is Kaki-fruit een goed idee.
- Om de kinderen te laten wennen aan nieuwe smaken, is mengen ook een goed idee. Zoete aardappel bijvoorbeeld: meng die eens door de andere gebakken aardappels.
- Koop ook veel soorten groente, niet alleen de standaard dingen, en wissel veel af, of serveer er meerdere: een paar blokjes pompoen en een paar stukjes knolselderij.
- Geef de kinderen een schaaltje rauwkost als je gaat koken. Dan hebben ze dat maar vast binnen. Serveer er ook groente bij, natuurlijk.
- Experimenteer ook eens met peulvruchten als vervanger van pasta of aardappels. Dat is gezond als variatie en een manier om eens wat minder snelle koolhydraten te eten (die kinderen al op tig manieren binnenkrijgen).
- De meeste zakjes saus zijn niet gezond en bevatten veel zout, maar als je er een heel klein beetje van gebruikt en je ze zo kunt verleiden om toch die bloemkool te eten: probeer het eens!
- Maak van je meeste maaltijden (zoals bolognesesaus of soepen) twee keer te veel en vries de rest in. ’s avonds in de koelkast zetten en de volgende avond is het ontdooid!
Na bijna een uur praten kwam Felix met een propvolle mand met snoep aan zetten. Lachend legde ik het meeste weer terug (alleen de doosjes Smarties kwam ik niet onderuit). Dé tip op het gebied van een gezonde traktatie kwam toen nog even van Carine: maak zelf popcorn, van droge maïskorrels, met een heel klein beetje zout of suiker. “Daar is nou echt helemaal niks mee.”
Super bedankt Carine!
Dit stuk is tot stand gekomen in samenwerking met Het Vinkje. Het Vinkje is een handig hulpmiddel om bewust boodschappen te doen. Alleen de betere producten binnen een specifieke productgroep dragen het keurmerk.
Dit is een gesponsord bericht. Lees hier alles over ons advertentiebeleid.