10 x dit is geweldig aan reizen met een baby
Hoogzwanger in de auto terug naar Spanje, daar zou Annemieke niet aan moeten denken. Maar met een maand oude baby valt het best mee, die lange reis. Of, nouja, het heeft z’n voordelen.
Geen problemen met pakken.
Stress over wat je moet inpakken? Of je nu dat ene jurkje of toch dat extra paar schoenen mee moet nemen? Niet met een baby. Na alle dertigmiljoen mega-essentiële babybenodigheden (zoals een badthermometer, voedingskussen, inbakerdekentje en minimaal 18 kilo luiers) is er namelijk helemaal geen plaats meer voor jouw koffer. Beetje jammer, dat wel, maar het scheelt een hele hoop keuzestress en hé, je loopt als moeder van een newborn toch de hele dag in een joggingbroek.
Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden.
Na 2400km, 11 poep/plas/kotsincidenten en drie vlekken die never nooit meer uit de stoelbekleding gaan, ben ik een profi als het om luiers verschonen in een rijdende campingbus gaat. En mijn diploma ‘met de ene hand het stuur vasthouden en met de andere de speen terugdouwen’ had ik al na 31km.
Geen ‘zijn we er al bijna?’
De meest irritante reisgenoten vragen ‘of we er al bijna zijn’, willen K3 luisteren of ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet spelen. Baby’s doen dit niet. Want ze kunnen nog niet praten. Daarom: één-nul voor reizen met een baby.
Geen ruzie over de muziek
Normaal heb je altijd discussie over wiens playlist er gedraaid wordt en/of wie de radiozender mag bepalen. Maar nu niet meer. Je luistert namelijk naar een app met stofzuigergeluiden zodat de baby hopelijk slaapt. En als baby niet slaapt dan maakt het geen bal uit welke muziek je draait, want dan hoor je toch niets door het gejank.
Wagenziek? Je voelt je niet zo alleen.
Want de baby kotst ook alles onder. Gedeelde smart is halve smart, zo was het toch?
Het scheelt een hele hoop geld.
Want je gaat echt niet meer naar dat leuke restaurantje en route. En ook niet over de tolweg (het schiet toch niet op als je iedere paar uur moet stoppen om te voeden). En als ze net slaapt, dan ga je niet bij een tankstation een oversized chocoladereep en en overpriced beker koffie halen, want dan slaapt ze.
Je hebt de perfecte opbergplaats voor belangrijke documenten.
Raak je normaal altijd onderweg je huissleutels, autopapieren of paspoort kwijt? Dump ze tijdens de reis in de maxi-cosi. Dat ding verlies je namelijk niet uit het oog en een baby van een maand is zo klein dat je zowel onder als boven ladingen stouwruimte over hebt. Weet je niet waar je die zak chips moet laten? Hoppa, in de maxi-cosi ermee! Zelfde geldt voor je telefoon en flesjes water.
Het is een briljant excuus.
Moet je zelf voor de derde keer in drie uur plassen? Wil je even je benen strekken? Heb je geen zin meer om het komende halfuur naar asfalt te staren? Of ben je gewoon toe aan een pauze na 400km rijden? De woorden: “Schat, ik geloof dat de baby er even uit moet” doen wonderen. Niet het gewenste resultaat? Probeer “Schat, ik geloof dat de baby er echt even uit moet want anders kotst ze over jouw leren schoenen/nieuwe sweater/dure horloge heen.” Succes gegarandeerd.
Je kunt makkelijk een nachtje doorrijden.
Met een pasgeboren baby ben je gewend om op 4 uur slaap per nacht te functioneren, dus effe doorrijden tot na Bordeaux is geen enkel probleem. Dreig je toch achter het stuur in slaap te vallen? Verwijder de speen uit baby’s mond et voilà, met dit lawaai kun je echt niet indutten.
Geen gezeik meer over wiens beurt het is om te rijden.
Want zowel K. als ik wil liever rijden dan Zoë vermaken. Tijdens het eerste hoef je namelijk alleen gas te geven en op de weg te letten, bij het tweede moet je wiegen, zingen, verschonen, voeden, entertainen, boertjes laten, troosten, kots opruimen en luiers verschonen. (Helaas geef ik de borst, dus ben ik de sigaar; elk voordeel heb se nadeel. Wat dan wel weer als voordeel heeft dat je niet zoveel moet autorijden en dat is ook best relaxed).
Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.
Lees ook: Waarom je met kinderen gewoon niet moet gaan reizen