Pas op! Dit zijn de alarmsignalen van oververhitting en een zonnesteek

12.07.2018 04:55


Het is lekker weer, en dat is natuurlijk heel erg fijn. Maar je moet met (kleine) kinderen en de zon altijd blijven opletten. Niet alleen met insmeren, maar ook met warmte in het algemeen.  

Oververhitting ontstaat als je lichaam te warm wordt, en zichzelf niet meer kan afkoelen. Het is vaak het gevoel van te lange blootstelling aan hoge temperaturen met een hoge vochtigheidsgraad. Meestal in combinatie met langdurige fysieke activiteit (zoals bijvoorbeeld bij spelende kinderen). Oververhitting kan iedereen overkomen.

Onbehandeld kan oververhitting overgaan in een zonnesteek, een ernstiger vorm van warmte-gerelateerde klachten. Als je een zonnesteek negeert en niet behandeld, kan dit zelfs leiden tot orgaanfalen of overlijden. De symptomen van oververhitting en zonnesteek zijn bijna gelijk, dus het is belangrijk om het verschil te kunnen herkennen, zodat je weet wanneer je medische hulp moet inschakelen.

Oververhitting en zonnesteek

De symptomen van oververhitting zijn onder andere vermoeidheid, overmatig zweten, een klamme huid en duizeligheid. Deze dingen kunnen op het moment zelf optreden, of tot na een paar dagen na de warmte. Andere symptomen zijn spierkrampen, misselijkheid, een lage hartslag, lage bloeddruk, een slap gevoel en donkergekleurde urine. Oververhitting verschilt in ernst, maar is iets om goed in de gaten te houden, vooral als kinderen aangeven last te hebben van een of meer van deze symptomen. Houdt ook de paar dagen nadat je kinderen voor langere tijd in (zeer) warme omstandigheden zijn geweest in de gaten of ze geen last krijgen van deze dingen.

Het verschil tussen oververhitting en een zonnesteek is dat een zonnesteek een medisch noodgeval is. Typische signalen van een zonnesteek zijn zware hoofdpijn, verwardheid, droge huid, misselijkheid en/of overgeven, een hoge lichaamstemperatuur en een hoge hartslag. Daarnaast kan het lichaam van iemand met een zonnesteek vaak niet meer zweten. Bij kinderen komen deze symptomen ook voor, vaak gepaard met grote slaperigheid en het weigeren van eten en drinken. Onbehandeld kan een zonnesteek lijden tot aanvallen, hersenschade, spierafbraak, orgaanfalen en zelfs overlijden.

Behandeling

Oververhitting is relatief eenvoudig te behandelen. Verwijder alle overbodige kleding en verplaats naar een koele plek in de schaduw, of een gebouw met airconditioning. Blijf daar tot de lichaamstemperatuur weer is gezakt. Een andere oplossing is het nemen van een koel bad of een koude douche, om het lichaam sneller te laten afkoelen. Probeer ondertussen het lichaam te hydrateren door water of sportdrank te drinken, en houd de symptomen in de gaten. Ben je er niet gerust op, dan kan je altijd je huisarts bellen.

Als je het gevoel hebt dat jij om iemand anders lijdt aan een zonnesteek, bel dan een arts of 112. Zonnesteek is ernstig, en moet in het ziekenhuis worden behandeld. Tot de ambulance komt is het slim de persoon met de zonnesteek af te koelen. Doe dit niet met ijs, maar door koude en natte doeken in de liezen, oksels en nek te leggen. Zorg dat de zieke zich in een koele omgeving bevind, en in ieder geval in de schaduw. Zet eventueel een ventilator in voor extra verkoeling. Probeer de persoon wat te laten drinken. Maak strakzittende kleding lost. Raakt de persoon in kwestie buiten bewustzijn, bel dan direct 112.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus zorg dat je goed oplet wanneer het warm is. Zorg voor genoeg drinken en verkoeling, en probeer tijdens de heetste uren van de dag zo veel mogelijk uit de volle zon te blijven. En blijf goed opletten, op jezelf en op anderen.

Bron: Buzzfeed

LEES OOK: Wat te doen bij hitte (behalve heel veel ijsjes eten)