Pannenkoekenfeestje: blini’s, bubbels en kruidenpoffertjes

23.04.2014 14:30
vanavond eten we pannekoeken op onze manier blini's met gerookte zalm spinaziepannenkoeken met forel en steurgarnalen


Vanavond gaan we pannenkoeken en poffertjes met slecht nieuws eten: geen poedersuiker en ook geen stroop, maar met zalm, forel en een flinke fles bubbels (cava!)!

Blini’s met gerookte zalm

vanavond eten we pannekoeken op onze manier blini's met gerookte zalm

De volwassen versie: snelle, elegante pannenkoekjes, op smaak gebracht met bosuitjes en dille, worden belegd met crème fraîche en vis. Een frisse salsa past er perfect bij.

De kinderversie: Serveer zonder de zalm en de crème fraîche.

Dit heb je nodig voor 6 personen:

  • 3 dl halfvolle melk
  • 1¾ dl magere crème fraîche
  • 1 theel. citroensap
  • 2 eieren
  • 4 bosuitjes, kleingesneden
  • 2 flinke takjes dille
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g zalmsnippers, in dunne reepjes
  • zonnebloemolie of lichte olijfolie
  • 1 potje (imitatie)kaviaar van ca. 50 g (indien gewenst)
  • plukjes dille of gesnipperde bieslook ter garnering

Zo maak je het

1. Het beslag: meet de melk af in een grote maatbeker en klop er met een vork 2 eetlepels crème fraîche en het citroensap door. Schenk de helft van dit mengsel in een blender. Breek hierboven de eieren en voeg de bosuitjes toe. Mix dit 1 min. Voeg de dille en het zelfrijzend bakmeel toe en mix nog 1 minuut, of tot je een vrij glad beslag met stipjes bosui en dille hebt. Voeg het resterende melkmengsel toe en mix opnieuw. Roer er 50 gram zalmsnippers door en voeg wat peper toe.

2. Bakken: Verwarm de oven voor op 150 °C (hetelucht 130 °C). Verhit een zware koekenpan met antiaanbaklaag tot deze matig heet is, voeg wat olie toe en laat deze over de bodem van de pan vloeien. Schep met 2 eetlepels beslag telkens een pannenkoekje van ca. 9 cm doorsnee in de pan. Vorm op deze manier 3 of 4 pannenkoekjes tegelijk (afhankelijk van het formaat van de pan), met voldoende tussenruimte. Bak ze ongeveer 1 minuut, of tot zich luchtbelletjes vormen op het oppervlak en de bovenkant droog is. Keer ze met een spatel en bak ze nog 1 minuut. Schep ze uit de pan en houd ze warm op een bakplaat in de oven terwijl u er nog meer bakt. Bak zo circa 18 blini’s.

3. Serveren: Schep midden op elke blini 1 grote theelepel crème fraîche en verdeel hierover de resterende zalmreepjes, en de dille of bieslook. Schik ze op een grote, voorverwarmde schaal of op 6 borden en serveer ze. (eventueel met een extra schepje kaviaar, als je voor echt fancy gaat!). 

Spinaziepannenkoeken met gerookte forel en steurgarnalen

vanavond eten we pannekoeken op onze manier blini's met gerookte zalm spinaziepannenkoeken met forel en steurgarnalen

 

De volwassen versie: Spinazie geeft pannenkoekenbeslag een subtiele smaak en verhoogt de voedingswaarde, terwijl champignons en erwten een mooie aanvulling vormen op de gerookte vis en cheddar.

De kinderversie: Serveer de pannenkoeken zonder vulling. Zet er een bakje strooikaas naast en zeg dat het kikkerpannenkoeken zijn.

Dit heb je nodig voor 6 personen:

Voor het beslag:

  • 150 g jonge spinazie
  • 185 g bloem
  • 675 ml halfvolle melk
  • 2 eieren
  • flinke snuf geraspte nootmuskaat
  • circa 1 1/2 el zonnebloemolie
  • zout en peper

Voor de vulling:

  • 45 g boter
  • 175 g champignons, in schijfjes gesneden
  • 450 g diepvriesdoperwten
  • 75 g bloem
  • 900 ml halfvolle melk
  • 225 g gekookte, gepelde steurgarnalen
  • 200 g gerookte forelfilet, fijngesneden
  • 150 g rijpe cheddar, geraspt
  • flinke snuf nootmuskaat

Zo maak je het

1. Het beslag: was de spinazie en schep deze met aanhangend water in een pan. Dek af en laat 2 minuten koken tot de spinazie slap is. Laat uitlekken en druk het vocht eruit. Doe de spinazie, bloem, melk, ei en nootmuskaat in een keukenmachine. Breng op smaak en maak er een beslag van.

2. Bakken: verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan met een diameter van 20 cm en een antiaanbaklaag. Giet het teveel aan olie in een kommetje. Doe wat beslag in de pan, en zorg dat de hele bodem bedekt wordt door de pan heen en weer te bewegen. Bak 1 minuut of tot de pannenkoek stevig en van onderen lichtbruin is. Maak de pannenkoek langs de rand met een spatel los, keer hem voorzichtig om en bak de andere kant. Leg de pannenkoek op een bord. Maak van de rest van het beslag nog 7 pannenkoeken en gebruik hierbij de rest van de olie indien nodig. Leg de pannenkoeken op elkaar met telkens een stuk bakpapier ertussen. Als de 8 pannenkoeken klaar zijn, bedekt u ze met folie en houdt u ze warm boven een pan heet water.

3. De vulling: smelt de boter in een steelpan en voeg de champignons toe. Stoof ze 3 minuten. Voeg de erwten toe en stoof nog 1 minuut. Vermeng melk en bloem tot een glad papje en giet dit bij de champignons. Breng al roerend aan de kook en laat 3 minuten sudderen. Voeg garnalen, forel, de helft van de kaas, en nootmuskaat toe en breng op smaak.

4. De oven: Verwarm de grill voor. Verdeel de vulling over de pannenkoeken, rol ze op en leg ze in een vuurvaste schotel. Bestrooi met de rest van de kaas en grill ze goudbruin.

Salade

De volwassen versie: Een kruidige tomatensalade. De citroen, de verse koriander en de munt geven de volle smaak van de tomaten een frisse en kruidige nuance. Op het recept is goed te variëren door andere verse kruiden en smaakmakers te gebruiken, zoals uien en knoflook.

De kinderversie: salade met wortel, rozijn en walnoten.

Dit heb je nodig voor 6  personen:

  • 500 g rijpe trostomaten, in plakjes gesneden
  • snufje fijne suiker, of naar wens
  • 1 citroen
  • 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
  • 1 el fijngesneden verse koriander
  • 1 el fijngesneden verse munt
  • takjes verse munt om te garneren

 

Zo maak je het

1. Doe de tomaten in een grote, diepe schotel en bestrooi ze met de suiker. Snijd de citroen overlangs door. Leg een helft opzij en snijd dan de andere helft (ook in de lengte) weer in vieren. Leg ze met de schil naar boven tegen elkaar, houd ze stevig vast en snijd er dunne schijfjes van. Verwijder de pitjes. Schik de dunne schijfjes citroen over de tomaten en bestrooi ze dan met de lente-uitjes, de koriander en de munt. Knijp het sap uit de resterende citroenhelft en besprenkel hiermee de salade. Serveer onmiddellijk of dek af en zet koel weg tot het serveren. Garneer met takjes munt juist voor het serveren.