Hoe overleef je de chaotische ochtend met een puber?

07.10.2024 11:07


Je wekker gaat. Je springt uit bed, trekt snel iets aan, zet koffie, en kijkt op de klok. Alles lijkt volgens schema te gaan, totdat je naar de kamer van je puber kijkt. Daar ligt een hoop dekens, kussens en ergens onder al dat textiel bevindt zich je kind. De wekker van je puber? Die heeft ze niet eens gehoord. En jij moet in tien minuten zorgen dat ze fris, fruitig en vooral aangekleed beneden staan. Welkom in de ochtendroutine met pubers.

Waarom pubers en ochtenden niet samengaan

Pubers hebben het biologische ritme van een uil: ze willen laat naar bed en het liefst ook laat opstaan. Wat jij als “normaal” beschouwt (zoals opstaan om 7.00 uur), is voor je puber puur nachtwerk. Dit wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de puberteit. Het lichaam van een puber maakt pas later op de avond het slaaphormoon melatonine aan, waardoor ze ook later in slaap vallen. Als ze ‘s ochtends vroeg op moeten staan voor school, voelt het voor hen alsof ze midden in de nacht uit bed worden gerukt.

Hoe pak je die ochtenden aan?

Allereerst: acceptatie. Realiseer je dat je puber niet zoals jij in elkaar steekt. Ze hebben meer slaap nodig en hun ritme werkt anders dan dat van jou. Dit betekent echter niet dat je ze elke ochtend uit bed moet sleuren en je eigen rust moet opofferen.

  1. Start de avond van tevoren
    Een chaotische ochtend begint vaak met een ongeorganiseerde avond. Leg alvast de kleren klaar voor de volgende dag en zorg dat de schooltas (incl. broodtrommel en gymspullen!) al ingepakt bij de deur staat. Dit voorkomt dat je ’s ochtends nog halsoverkop naar schone sokken moet zoeken.
  2. De kracht van meerdere wekkers
    Nee, één wekker is nooit genoeg voor een puber. Investeer in meerdere wekkers die je strategisch door de kamer plaatst. Zo moeten ze daadwerkelijk uit bed komen om alles uit te zetten. En ja, het klinkt misschien alsof je ze op een militaire missie stuurt, maar hé, desperate times call for desperate measures.
  3. Ontbijt-to-go
    Het is tijd om je droom van een gezamenlijk ontbijtmoment los te laten. De kans dat je puber relaxed aan tafel komt zitten voor een broodje is klein. Maak het jezelf makkelijk en zorg voor ontbijt-to-go-opties zoals fruit, granola bars of een smoothie. Als ze te laat zijn, kunnen ze het tenminste onderweg eten.
  4. De ‘laatste-kans’ bel
    Dit is de joker die je alleen gebruikt als het écht nodig is: vertel je puber dat als ze binnen vijf minuten niet uit bed komen, je hun kamer binnenkomt met de dramatische “emmer water”-aanpak. Natuurlijk hoop je dat het nooit zover komt, maar soms hebben pubers net dat extra zetje nodig.

Hoe blijf jij zen?

Wat je ook doet, blijf kalm. Ochtenden zijn al chaotisch genoeg zonder dat jij gestrest door het huis rent. Geef duidelijke grenzen aan: als ze te laat op school komen, is dat hun verantwoordelijkheid. Soms moeten ze zelf de consequenties voelen om de ernst van de situatie in te zien.

Pro tip: Maak een playlist vol energieke nummers die jij én je puber wakker maken. Zet die keihard aan op het moment dat ze uit bed moeten komen. Zo begint de dag met wat plezier (of op z’n minst irritatie, wat ze wel wakker houdt).

Lees ook: Zweetlucht, driftbuien en fashion faux-pas: als je dochter een puber wordt