Ouders, maak je niet zo druk! Sociale media zijn zo slecht nog niet
Kinderen kunnen heden ten dage eerder swipen dan dat ze hun eigen naam kunnen zeggen. Lopen kunnen ze nauwelijks, maar een i-Phone bedienen is geen probleem. Waar moet het toch heen met de jeugd van tegenwoordig? Want aan alle kanten worden we doodgegooid met de zogenaamd verderfelijke invloed van social media. We zouden bezig zijn een generatie van digitale verslaafden richting de volwassenheid te helpen. En dus proberen wij, als ouders, naarstig ons kroost achter de beeldschermpjes vandaan te trekken. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig.
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het met de schade die het vele gebruik van social media onder kinderen en jongeren aanricht best wel meevalt. Ouders zijn onterecht bang dat hun kinderen opgroeien als digitale junks. Belangrijke maatstaf is dat het offline goed gaat met een kind. Dat loopt het online namelijk meestal ook wel los. Bijna alle jongeren in Nederland zijn actief op social media. 51 Procent zit er maar liefst 3 uur per dag op, 8 procent zelfs 5 uur of langer. Dat klinkt als heel veel, maar gebleken is dat er een enorm verschil zit tussen de paniekerige geluiden van ouders en de media en het bewijs dat voor al die zorgen te vinden is in onderzoek. Volwassenen geloven vaak niet dat dat mobiele apparaten ook een positieve invloed op jongeren kunnen hebben, terwijl aangetoond is dat dat juist wel het geval is.
Lees ook: Gék worden we van al die perfecte moeders op Facebook.
Er zijn een aantal dingen waarover ouders zich grote zorgen maken als het gaat om hun kind dat actief is op sociale media: contact met vreemden, cyberpesten, verlies van contact met de ‘echte wereld’, vervreemding van de ouders, aantasting van het zelfbeeld, cognitieve achterstand en slaapproblemen. Het laatste punt blijkt eigenlijk het enige écht verontrustende effect te zijn van het gebruik van social media onder jongeren. Het effect van schermgebruik op de slaap van tieners is drievoudig negatief: de smartphone slokt tijd op waarin anders geslapen zou worden, die informatie die de tieners tot zich nemen (bijvoorbeeld schokkende beelden, discussies, of vervelende opmerkingen via de app) bemoeilijkt het in slaap vallen en het felle licht van de schermen verstoort het slaapritme (4 van de 5 adolescenten zegt namelijk met hun smartphone in of naast hun bed te slapen). Het kind slaapt dus zowel minder als slechter door de invloed van sociale media. En dat zorgt dan weer voor een chagrijnige puber aan ontbijttafel. En let’s face it: daar zit niemand op te wachten.
Wat betreft die andere 6 angsten van ons, stelletje ouwe zeurkousen, daarvoor is absoluut geen gegrond bewijs. Dat jongeren tegenwoordig anders leven dan wij deden toen we zo oud waren, dát is onomstotelijk waar. Maar misschien zit daar ook wel het pijnpunt: we kunnen ons steeds moeilijker vereenzelvigen met het leven van onze kinderen. En, dat is natuurlijk de aard van het beestje dat de mens is: wat we niet kennen is eng en eigenlijk per definitie slecht. We kunnen ons niet voorstellen dat sociale contacten via Facebook of WhatsApp net zo waardevol kunnen zijn als ‘real life’ contacten, realiseren ons niet dat socials juist kunnen bijdragen aan het ontdekken van de sociale identiteit ipv er afbreuk aan te doen en zien te weinig dat het gebruik van mobiele apparaten juist ook een andere en bredere dimensie kan geven aan de relatie die we met onze kinderen hebben (denk bijvoorbeeld aan het feit dat kinderen het soms makkelijker vinden om hun ouders iets te vertellen via de app, dan face to face). Kortom: we zien sociale media als de vijand, terwijl het, mits goed ingezet, juist een hele goede vriend kan zijn.
Dus jongens, laten we de spinnenwebben even van onszelf afstoffen en de nieuwste smartphone kopen, zodat we enorm aan het appen, Tweeten en Pinnen kunnen gaan. Je kind staat misschien in eerste instantie wat raar te kijken van al die status updates, maar wie weet, misschien brengt het jong en oud wel dichterbij elkaar. Probeer je kind in ieder geval niet te erg af te remmen op de digitale snelweg, want er leiden tegenwoordig nou eenmaal nog meer wegen naar Rome dan in ‘onze tijd’. Behalve als het avond wordt, dan mag je gelegitimeerd boetes uitschrijven als er niet even geparkeerd wordt. Want al die selfies onder de dekens, dat is natuurlijk gewoon modernistische onzin.
Lees ook: On the road? Echt, ga offline!
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.