Ottolenghi voor kinderen: tomatensaus, maar dan héérlijk!

30.03.2014 15:00
kinder ottolenghi


Barbara heeft er een hekel aan om uit één pan met de kinderen te moeten eten. Zal wel weer smaakloos zijn, dacht ze toen ze bij een vriendin de onvermijdelijke tomatensaus zag. Bleek het Ottolenghi voor jong en oud te zijn!

Ik heb vorige week zo lekker gegeten bij een vriendin. Ik was er met Morris van 2, zij heeft een meisje van 3 en een jongen van 5. Ik ben een beetje een snob als het gaat om eten – meestal word ik dus een beetje nerveus als we met de kinderen uit dezelfde pan moeten eten. Zal wel weer iets totaal smaakloos zijn, want kinderen houden niet van lekker eten. En: ik zag alweer iets met tomatensaus, dus ik dacht: here we go…

Maar toen zei mijn vriendin: “Er gaat wel veel knoflook in hoor!” En was ik gerust. Terwijl haar kinderen ruzie met elkaar maakten, Morris doodmoe op mijn schoot zat te poepen en ik langzaam een glas prosecco leegdronk, kwamen de meest heerlijke geuren uit haar keuken.
We hebben door die kinderen elkaar nauwelijks gesproken, maar wel heerlijk gegeten!

Het bleek van Ottolenghi te zijn. Morris at er niks van (ziek) maar haar kinderen wel! En ik heb twee keer opgeschept.

Kindvriendelijke Ottolenghi

Dit heb je nodig:

200 g parelgort (héél moeilijk te krijgen, check de natuurwinkel, gebruik anders risottorijst)

30 g boter

6 eetlepels olijfolie

2 kleine stengels bleekselderij in blokjes van 5 mm

2 kleine sjalotten in blokjes van 5 mm

2 tenen knoflook, fijngehakt

4 takjes tijm

1/2 theelepel (gerookte) paprikapoeder

1 laurierblad

4 reepjes citroenschil

1/2 theelepel chilivlokken (moet je bij mijn kinderen niet proberen, ik zou ze apart serveren…)

1 blik tomatenblokjes (440 g)

7 dl groentebouillon

3 dl passata (tomatensaus)

1 eetlepel karwijzaad (die had de vriendin niet en het was toch lekker!)

300g feta in blokjes (wel lekkere zoeken)

1 eetlepel verse oregano

zout

Zo maak je het

Was de gort over de koude kraan.

Smelt de boter en de olijfolie in een flinke braadpan en smoor de bleekselderij, sjalot en knoflook in 5 minuten tot ze glazig zijn. Doe de gort, tijm (gewoon de hele takjes), paprikapoeder, laurier, citroenschillen, chilivlokken, tomaten uit blik, bouillon, passata en 1/2 theelepel zout erbij. Roer, breng aan de kook en laat 45 op laag vuur staan, wel steeds even roeren.

Strooi het karweizaad er overheen, serveer met de feta en oregano op een apart bordje, dan kan iedereen nemen zoveel-ie wil. Of lust.

Morris at er niks van, want die was ziek, maar haar kinderen schrokten toch zeker een hap of 5 naar binnen!

En ik heb twee keer opgeschept.

Koop het Jerusalem boek van Ottenghi hier. (geen reclame, gewoon een tip…)