Oplossingen voor eeuwige discussies aan de eettafel

05.11.2024 10:33
eten


Etenstijd. Voor sommigen een moment van rust, voor ouders eerder een guerrillatraining. Maar geen paniek: hier dé oplossingen om de eeuwige discussies tijdens het avondeten te laten verdwijnen. Of op z’n minst wat minder luid te laten zijn.


Je kijkt uit naar een gezellig diner, maar binnen vijf minuten zit je midden in een gesprek over waarom wortels de vijand zijn, wie er eerder aan de beurt is met opscheppen, en waarom er geen pannenkoeken op tafel staan. Klinkt bekend? Met deze slimme (en soms ietwat onorthodoxe) oplossingen maak je van de eettafel hopelijk weer een iets gezelliger oord.

1. Eten op een beloningssysteem

Niet ieder kind is te verleiden met de woorden “het is goed voor je.” Dus tijd voor een tactiek die wél werkt: beloningen. Van stickers tot een extra voorleesverhaal voor het slapengaan, kleine beloningen helpen vaak om de “nee, ik wil niet” houding een beetje te verzachten. En ja, deze methode werkt beter naarmate de beloning dichter bij een traktatie komt.

2. Maak van de maaltijd een spel

Waarom niet de tafel transformeren in een restaurant? Laat ze de “klanten” zijn en zelf bestellen – al is de keuze beperkt tot “spinazie of spinazie.” Of maak een quiz waarbij de winnaar mag kiezen wie opschept. Door er een spelelement in te gooien, wordt het eten iets waar ze misschien zelfs naar uitkijken. (Let wel: er zijn geen garanties.)

3. Laat ze zelf helpen koken

Als ze het eten zelf hebben aangeraakt, gemixt of – toegegeven, misschien overal hebben laten vallen – dan voelen ze zich vaak wat meer verbonden met de maaltijd. Een beetje in de saus roeren of de aardappels afgieten kan al wonderen doen voor hun eetlust en hun betrokkenheid. Het risico: het duurt allemaal iets langer, maar je eet wel in vrede.

4. Breng een ‘praatstok’ in

Bij jonge kinderen kan het nogal een gebabbel zijn aan tafel – om nog maar te zwijgen over de gekke discussies over de kleur van de macaroni. Introduceer de ‘praatstok’: degene die ‘m vastheeft, mag praten. Zo blijft het gesprek wat rustiger en worden rondvliegende argumenten wat minder. Alleen is het wel zaak die stok na het eten echt uit beeld te laten.

5. Voorbereid op alles: de maaltijdplanning

Als de maaltijd een vooraf geplande deal wordt, scheelt dat al een hoop. Laat ze bijvoorbeeld kiezen wat er op donderdag wordt gegeten, zolang de andere dagen voor jou zijn. Het geeft ze een beetje controle en voorkomt eindeloos “maar ík wilde dit niet eten.” En wie weet, misschien is donderdag zelfs wél een keer pannenkoekendag.

 

Lees ook: Waarom je kind wel snoep mag eten: 5 verrassende voordelen