Op fietsvakantie met kinderen: 5 handige tips voor het hele gezin
Wil je op fietsvakantie gaan met het hele gezin, maar voorzie je nu al problemen? Vaak zie je dat ouders na de geboorte van hun kind denken dat een fietsvakantie niet meer geschikt is voor hun. Hoe je dat doet? In dit artikel lees je 5 handige tips voor het hele gezin voor een ideale fietsvakantie met kinderen.
5 handige tips voor het hele gezin
1: Tent mee is niet meer nodig
Denk je dat je bij een fietsvakantie je tent mee moet nemen? Je kan natuurlijk wel een lichtgewicht tent tegenkomen die net aan groot genoeg is voor je hele gezin. Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden om ergens te gaan overnachten. Denk hierbij aan hotels, bed-en-breakfasts, trekkershutten en Airbnbs. En het belangrijkste: scheelt weer sjouwen plus je houdt plek over in je tas!
2: Eten en drinken kan onderweg
Net zoals bij een plek om te slapen, zijn er genoeg mogelijkheden om te eten en drinken onderweg. Als je door Nederland fietst, zal het je nog verbazen hoeveel restaurants je tegenkomt. Tip voor onderweg: download het leuke concept rustpunt.nl!
Met dit concept kom je bij boerderijen onderweg langs en kan je voor een klein prijsje een kop koffie of thee (met vaak wat lekkers erbij) krijgen. Ideaal als je op fietsvakantie bent en niet al het eten en drinken mee wilt sjouwen onderweg!
3: Kijk vooraf aan welk type fietsvakantie je kind toe is
Wat de ene vakantie misschien wel heel goed werkt voor kinderen, werkt de andere vakantie helemaal niet meer. Kinderen worden elk jaar ouder en daarbij horen nieuwe uitdagingen. Als je met je kind(eren) op fietsvakantie wilt gaan, is het belangrijk om van tevoren te testen waar zij aan toe zijn.
Kijk bijvoorbeeld hoe lang de kleine het volhoud in het kinderzitje achterop of in de fietsaanhanger. En houd jij het vol om met de kleine te fietsen of ben je sneller uitgeput? Misschien zijn er daarom wel meer stops nodig onderweg. Bereid je reis op de fiets goed voor door vooraf te testen aan welk type fietsvakantie je kind toe is!
4: Fietsen met een doel
Soms kan een kind er tijdens een fietstocht even helemaal doorheen zitten, ondanks dat het een positieve ervaring is. Zorg ervoor dat je steeds een doel hebt onderweg. Zeg bijvoorbeeld dat je een tussenstop maakt bij de uitzichttoren, een museum waar je voorbij fietst, een speeltuin of een winkel.
Natuurlijk vraagt dit wel een beetje extra voorbereiding van de ouder(s). Een tip voor een goede voorbereiding: koop een fietskaart! Hier staan allerlei handige stops op met symbooltjes. Kijk bijvoorbeeld elke avond voor vertrek waar je langsgaat en maak er een speurtocht van!
5: Bepaal realistische afstanden voor kinderen
Het lijkt natuurlijk een droom: 100 kilometer per dag fietsen zonder kinderen die vragen om een tussenstop en alleen maar blij zijn. Let wel op dat een fietsvakantie ook voor kinderen leuk moet zijn. Dit betekent dat je toe moet geven aan het aantal pauzes onderweg.
Voor kinderen wordt een fietsvakantie extra leuk als je stopt bij de onverwachte dingen die je tegenkomt onderweg. Denk aan leuke speeltuinen, kinderboerderijen en bijvoorbeeld speelgoedwinkels. Geef toe aan jullie tocht met elkaar en houd het ook leuk voor de kinderen!
Welke moederfiets is geschikt voor een fietstocht met het gezin?
Wil je met een zogenoemde ‘mamafiets’ een fietstocht maken met het gezin? De Gazelle Bloom C7 is een comfortabele moederfiets, die alles heeft. Denk aan een ruime instap, breed stuur, grotere bagagedrager en een dubbele standaard. De fiets scoort naast stevig en stabiel, ook nog eens hoog op comfort. Dit dankzij de zadelvering en 7 versnellingen.